A nemzetgazdasági tárca szerint ha nem lett volna áfacsökkentés, még jobban emelkednek az éttermi árak.
Az idei konvergencia programban írt elemzést a Nemzetgazdasági Minisztérium az áfacsökkentés hatásairól, s az Mfor.hu cikke szerint ebben elismerik, hogy az januárban bevezetett éttermi áfacsökkentés után nemhogy csökkentek volna a vendéglátóhelyek árai, de egyenesen nőttek, és az adómérsékléssel a fogyasztók semmit nem nyertek. Legfeljebb annyit, hogy ha nincs az adócsökkentés, akkor még nagyobbat emelnek a vendéglátósok.
Persze, legalább a vendéglátásban dolgozók jól járhattak ezzel, az elemzés szerint ugyanis amellett, hogy a változás a vendéglősök jövedelmezőségét javította, részben a szektoron belüli béremelések finanszírozásához is hozzájárult.
Az Mfor idézi a KSH-t, amely adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korábbi időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.
A sertéshúst érintő áfacsökkentés a szaktárca szerint érvényesült az árakban, de a sertéshús nemzetközi áremelkedése aztán elfedte ezt a hatást. A tojás áfájának a csökkenése pedig a tapasztaatok szerint felerészben érvényesült az árakban, és ez a helyzet a tejnél is.