Vállalkozás hvg.hu 2017. december. 04. 14:16

Belegondolt már, hogy miért hívják zsírmájnak közkedvelt karácsonyi ételüket a franciák?

Kicsit drágábban, de idén is lesz elég „foie gras” a francia ünnepi asztalokon.

Az aggodalom nem volt indokolatlan, hiszen 2016-ban és 2017-ben is megtizedelte a francia kacsa és libafarmokat a madárinfluenza. A nagy délnyugat-franciaországi telepeken állatok millióit kellett elpusztítani. A tenyésztőket tömörítő szakmai szövetség elnök asszonya, Marie-Pierre Pé szerint idén 11 ezer tonnával kevesebb libamájat termeltek meg, mint az utolsó, járvány nélküli „békeévben”, 2015-ben. Ez 44 százalékos csökkenés. De a franciák ezt a kivételes csemegét gyakorlatilag csak az év végi ünnepek alatt fogyasztják, így biztosítható a kínálat, persze némi áremelkedéssel. Marie-Pierre Pé szerint egy négytagú családnak idén mindössze két euróval kell többet költenie az ünnepi csemegére, mint tavaly.

Egyébként amit mi, magyarok libamájnak hívunk, az a francia szóhasználatban „foie gras”, vagyis zsírmáj, tehát mesterségesen hizlalt, vagyis tömött liba vagy kacsa mája. És a francia fogyasztás óriási hányadát a kacsamáj teszi ki. Hogy melyik a jobb, arról véget nem érő viták folytathatók. Mindesetre az AFP szakírója is úgy tartja, hogy a libamáj íze rafináltabb, hosszabban megmarad a szájban. De Franciaországban a libaállományt különösen megtizedelte a madárinfluenza, ezért ez egyre inkább ritka csemegének számít – írja az AFP.

Franciaország idén kb. 3000 tonna liba- és kacsamájat importált Kelet-Európából. Ezt a régiót is sújtotta egyébként a madárinfluenza. A hazai és az import termékekkel együtt garantált a francia ünnepi ellátás biztonsága a termelők szerint. Persze azért hozzáteszik, hogy senki ne halassza az utolsó napra a bevásárlást, mert akkor esetleg már szűkebb lesz a választék.

 A felmérések szerint az áremelkedés ellenére a franciák kilencven százaléka vesz liba- vagy kacsamájat az ünnepekre. Franciaország és a szomszédos Belgium üzletei más és sokkal változatosabb feldolgozásban ajánlják a „foie gras”-t, mint nálunk. Például: a májat konyakos szószban főzik, fűszerezik és csak nagyon levés zsírt adnak hozzá. Persze minden ízlés dolga: lehet, hogy a franciáknak sem hiányozna a konyakos aroma, ha egyszer megkóstolhatnának egy magyaros, libazsírban sült libamájat, amit másnap reggel veszünk elő a hűtőből.

hvg360 Tiszai Balázs 2025. január. 06. 09:30

MVM-terjeszkedés Romániában: a helyiek szerint Orbán most tolja be az országba Putyin trójai falovát

A magyar állami energiacég kivásárolja a német E.On-t Románia második legnagyobb gázcégéből. A helyi félelmek szerint, ha az üzlet lezárul, az MVM orosz gázzal fogja ellátni az ország háztartásainak csaknem felét, és ezzel nagyban erősödik Moszkva befolyása Bukarestben. A tranzakció 2025 első felében zárulhat, de még elkaszálhatják. Ennek az esélyét erősítheti az a sürgősségi rendelet, mellyel a román kormány megakadályozhatja a stratégiai fontosságú vállalatok “ellenséges” átvételét.