Vállalkozás hvg.hu 2017. augusztus. 01. 11:33

Az olasz maffia tényleg jobban teljesít, csak nem hirdeti

A látványos erőszakkal szakítottak, de most is tízmilliárdokat szakítanak a XXI. század kihívásaihoz alkalmazkodó, befolyásos olasz alvilági szervezetek.

A Les Echos francia gazdasági lap római tudósítója nem a mostanában, úton-útfélen maffiaként emlegetett, valójában nem létező szervezeteknek nézett utána, hanem a valódi olasz maffiáknak. Amelyek sokat változtak az elmúlt két évtizedben, de, köszönik szépen, jól vannak, mert adaptálódtak a modern világhoz. 

 Kövesd a pénzt és el fogsz jutni a maffiához

 – mondta Giovanni Falcone bíró, akit 25 évvel ezelőtt gyilkolt meg a Cosa Nostra. Korábban a maffiák a belháborúkról, a látványos erőszakos bűncselekményekről voltak híresek. De a kilencvenes években elindult valami új. A verőlegények helyett inkább felkészült ügyvédeket, gazdasági, pénzügyi szakembereket szerveztek be a bűnszövetkezetek. Ezek közül a legnagyobb, legalábbis az érvényben lévő nem hivatalos kalkulációk szerint a calabriai ’Ndrangheta. (A 'ndrangheta a maffia szó ősi, calabriai megfelelője. Nevezik még „tiszteletre méltó társaságnak”, Fibbiának, „calabriai maffiának”). Becsült éves „üzleti forgalma” 53 milliárd euró. Ez az összeg kétszer annyi, mint a McDonald’s és a Deutsche Bank együttes forgalma. A ’Ndrangheta igazi világszervezet, amelynek kb. hatvanezer sejtje működik több tucatnyi országban. A kábítószer kereskedelemben globális piacvezetők, 24 milliárd eurós forgalommal.

2014-ben az Eurostat 3 illegális ágazatot is vizsgálni kezdett a tényleges belső hazai termék értékének megállapításához: a prostitúciót, valamint a drog- és a cigarettacsempészetet. Az európai statisztikai hivatal arra jutott, hogy az olasz bruttó hazai termék egy százalékát hozzák ezek az ágazatok. Persze vannak más kalkulációk is. A Bankitalia pénzintézet és az olasz parlament maffiaellenes bizottságának becslése szerint az előbb felsorolt illegális ágazatok, kiegészülve a termékhamisítással vagy az immár bejáratott biznisznek tekinthető adóelkerüléssel, az olasz bruttó hazai termék 10 százalékára rúgnak. Más hasonló vizsgálatok szerint minden ötödik olasz cég vagy vállalkozó valamilyen formában tejel a maffiának, az olasz hazai termék hét százalékát teszik ezek a védelmi pénzek.

Korábban a nagy maffiák Dél-Itáliát uralták, de mostanság már a jóval fejlettebb északon is ott vannak. Közbeszerzéseket manipulálnak, főszereplők az autópálya építésben, az építőiparban, újabban a hulladékok illegális tárolásában, és persze a nagyon jövedelmező idegenforgalomban is a vendéglátóhelyek, a szállodák ellenőrzése révén. Vagyis a nyers erőszakot a kifinomult, fehérgalléros bűnözés váltotta fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport Sztojcsev Iván 2021. június. 15. 16:05

Kezdő tizenegy: Szijjártó szerint elődöntőbe jut a magyar csapat, Rossi negyeddöntőt vár, Hrutka egyetlen rúgott gólt tippelt

Tippelhet bárki bármit az Európa-bajnokságról, semmi nem olyan fontos, mint a magyar csapat eredményei. De kinek lesz igaza a hvg.hu tippversenyében, a Kezdő tizenegyben? A miniszternek, aki szerint az elődöntőig menetelünk? A szövetségi kapitánynak, aki negyeddöntőt vár? Vagy azoknak, akik három meccsre három vereséget várnak? Mutatjuk a játékosaink tippjeit a magyarok teljesítményére.