Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#maffia

hvg360 Illényi Balázs

Trump is ráfizethet arra, amire Al Capone?

A törvénytelen jövedelem is adóköteles, ez volt a trükk a maffiavezér ellen, akire gyilkosságokat nem sikerült rábizonyítani. Donald Trump távozó amerikai elnök állítólag több százmillió dollár adót spórolt magának, ezért emlegetik mostanában egy lapon a hírhedt gengszterrel.

Gazdaság Arató László (EUrologus)

Gyanús a végeredmény? Lehet, hogy a maffia bundázta meg a meccset

120 millió euró. Évente ennyi a nyereségük a szervezett bűnözői csoportoknak a sporteseményekkel kapcsolatos fogadási csalásokból. Ez tehát nem a forgalom, hanem a tiszta profit, legalábbis annak becsült értéke. Az Europol egy tanulmányban összegezte tapasztalataikat, alapos áttekintést nyújtva a szervezett bűnözői csoportok módszereiről, eszközeiről. Ebből kiderül, hogy nemcsak a labdarúgó-mérkőzéseket csalnak el, hanem egyre gyakrabban teniszeredményeket is eltérítenek. És már nemcsak játékosokat vesznek meg, hanem klubokat is.

Világ Németh András

15-40 ezer euróért árulták a szerbiai csecsemőket, ám félő, hogy a végső igazságot sosem tudjuk meg

Az 1970-es évektől kezdve csecsemők ezrei tűntek el a szerbiai kórházakból, az anyáknak az orvosok azt mondták, gyermekük meghalt, ám egyre több jel utal arra, hogy a babákat a kórházi személyzet eladta pénzes örökbefogadóknak. Nem tudni, hogy a bűncselekménysorozat mikor ért véget – ha egyáltalán véget ért – viszont egyre több anya harcol azért, hogy legalább most kiderüljön, mi lett gyermekükkel. Nincs sok esélyük.

hvg360 Szabó Márta

Az ember, aki feldobta az egész szícíliai maffiát

A szervezett bűnözés, az igazságszolgáltatás és az állam összefonódása az olasz filmek visszatérő témája. Marco Bellocchio rendező műve, Az első áruló az emblematikus figurává lett Tommaso Buscetta történetével próbál közelebb jutni az igazsághoz.

Gazdaság Lengyel Miklós

A maffia nagy lehetősége a koronavírus?

A maffiák számára ideális pénzkeresési lehetőség a világjárvány – erről írt hosszú cikket a La Repubblica című olasz lapban Roberto Saviano, aki a Gomorra című könyvével és televíziós sorozatával világhírűvé vált.