Mit kell tudnia egy 007-es ínyenc kémnek ahhoz, hogy a világhírű Michelin cég alkalmazza? Hogy lesz valaki élet és halál ura a vendéglátásban, ahol egy Michelin csillag aranyat ér, három pedig a mennyországot jelenti? New York-ban keres csillagosztó kóstolókat a világhírű francia cég.
A CNN ebből az alkalomból interjúvolta meg Rebecca Burr asszonyt, aki maga is 007-es ínyenc felügyelő volt 12 éven át, ma pedig a Michelin Nagy-Britanniával és Írországgal foglalkozó útikönyvének szerkesztője. A hölgy szakácsiskolát végzett és kilenc évig dolgozott séfként. Akkor jelentkezett ínyenc felügyelőnek és a legnagyobb meglepetésére felvették. Következett egy kemény hathónapos kiképzés. Elsősorban az idősebb és tapasztaltabb ínyenc felügyelőket kellett megfigyelnie. Akik névtelenségbe burkolózva, sokszor álruhában és parókában járják a rájuk bízott körzetet, hogy új tehetségeket találjanak. Mindig kifizetik a fogyasztást. Ha csillagot akarnak javasolni egy étteremnek, akkor oda legalább háromszor visszamennek. Elsősorban persze az ételre figyelnek, de ma már legalább ilyen fontos a sommelier- a borász. Még az angolszász országokban is.
Azon kívül az is kell a Michelin csillaghoz, hogy a tulaj jó menedzser legyen. Vagyis nemcsak a finom étel, hanem a lenyűgöző környezet is szempont egy-egy Michelin csillag kiosztása esetében. Persze a legfontosabb a séf, aki ma már szupersztár. És már korántsem kötődik annyira a helyhez, mint korábban.
A Michelin felügyelők évente egyszer ülnek össze, hogy döntsenek a csillagokról. Minél több csillagra tesznek javaslatot a felügyelők annál több látogatás előzi meg azt a helyszínen. Az ínyenc felügyelők természetesen sokat utaznak. A riportalany most tért vissza Szingapúrból és Hongkongból. Ahol már most is fullasztóan meleg van és magas a páratartalom.
Ráadásul egy ínyenc felügyelőnek naponta ebédelnie és vacsoráznia is kell, hiszen a Michelin költségtakarékos cég. Egy ínyenc felügyelőnek legalább 275 ebédről vagy vacsoráról kell számot adnia egy évben. Egy hónapból átlagosan három héten át úton vannak. Úgyhogy az álomállás nemcsak kaviár és libamájkóstolásból áll. Csak az jöjjön, aki ezt mind vállalja azért, hogy a világ elit csapatában ínyenc felügyelő legyen - tanácsolja a Michelin veteránja, aki a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott.