Vállalkozás hvg.hu 2017. március. 29. 13:38

Ők a parlament új földesurai, milliós támogatásokkal - toplista

Közismert kormánypárti és ellenzéki politikus is felfért az agrártámogatások legnagyobb nyerteseinek toplistájára.

A cégeik által felvett földalapú támogatások alapján listázta a parlamenti képviselőket szerdai számában a Blikk.

A földbirtokokkal és mezőgazdasági érdekeltségekkel rendelkező képviselők 100 százalékos vagy résztulajdonukban álló cégeiken keresztül jogosultak a földalapú támogatásokra.

A napilap módszere az volt, hogy az adott agrárcég teljes támogatását visszaosztotta a politikus tulajdoni hányadával.

Farkas Sándor fideszes Csongrád megyei képviselő végzett a toplista élén, az ő cége, a Kinizsi 2000 Kft. tavaly 224 millió forint szubvencióban részesült, a politikus 10,47 százalékos tulajdonrésze alapján ebből rá 25,5 millió forint jutott 2016-ban.

Czerván György agrárállamtitkár cége, az Aranyszarvas Mgzrt. tavaly 84 millió forint támogatást kapott, ebből a 25 százalékos tulajdonnal rendelkező Czerván 21 millió forintban részesülhetett, ehhez jött még 200 ezer forintos támogatás egy szövetkezet révén, illetve 300 ezer forint támogatás saját jogon. (Czervánról legutóbb a birtokunkba jutott hangfelvétel alapján azt írtuk, hogy nyomást gyakorolt a lovasszövetség egyik szakemberére, aki egy interjúban kritizálni mert egy Mészáros Lőrinc cége által gyatrán kivitelezett szilvásváradi lovas beruházást.)

L. Simon László volt államtitkár több családi cége révén 20,2 millió forint agrártámogatásban részesülhetett. A Simon és Simon Kft. csak gyümölcstermesztésre 6,3 millió forintot vett fel.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője 13,3 millióval került fel a listára. Cége, amelynek 25 százalékos tulajdonosa, 28 millió forint támogatást kapott, önálló gazdálkodóként további 6 millió forint járt neki.

Az ötödik pedig Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője kétszázalékos résztulajdonos a Gorzsai Mezőgazdasági Kft.-ben, amely több mint 386 millió forint agrártámogatáshoz jutott. Ebből Lázárra a részesedése alapján 7,7 millió forint támogatás jutott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról