Vállalkozás hvg.hu 2016. október. 11. 12:30

Nyugtatja a Bayer a környezetvédőket a „pokoli frigy” után

A Bayer nem árulja majd Európában a Monsanto génkezelt vetőmagját. Erről nyilatkozott a német vegyipari cég főnöke.

"Mi könnyebben megtehetnénk, hogy génkezelt vetőmagot árusítsunk Európában, mint a Monsanto, de nem fogjuk ezt tenni" – ígérte Werner Baumann. A német vegyipari monstrum, a Bayer 59 milliárd euróért felvásárolja az amerikai óriást, mely a környezetvédők mumusa szerte a világon. Németországban különösen erős a zöld párt, mely elérte az atomerőművek leszerelését is.

A Bayer főnöke elmondta, személy szerint semmi rosszat nem lát a génkezelt vetőmagokban, de olyan nagy az ellenállás az európai közvéleményben, hogy nem akar kockáztatni. Werner Baumann szerint a génkezelt vetőmagok már több mint húsz éve forgalomban vannak az USA-ban, és eddig semmilyen káros hatást nem mutattak ki. Az EU egyébként már a szeptemberben bejelentetett eladáskor jelezte, hogy vizsgálni fogja az üzletet.


A környezetvédők pokoli házasságról beszélnek a Bayer–Monsanto-frigy kapcsán. A Monsantót ugyanis nemcsak azzal vádolják, hogy a génkezelt élelmiszerrel veszélyezteti a fogyasztók egészségét hanem, hogy a növényvédő szereinek egy része kifejezetten ártalmas az emberekre – írja egy német lapinterjúra hivatkozva a párizsi Le Figaro. A Bayer ellen jelenleg az a fő kritika, hogy a növényvédő szerei az emberekre ugyan nem veszélyesek, de kipusztítják a méheket. A cégek persze tagadnak, de a zöldek sokkal nagyobb befolyással bírnak Németországban, mint az USA-ban, így nem lesz génkezelt vetőmag Európában – ha a Bayer főnöke betartja ígéretét.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?