Földes vagy trágyás volt a tej, üdítőital-maradványok voltak a palackban – csak néhány probléma, amik miatt a forgalmazók jó részének nyers tejét nem lehetne elfogyasztani.
Újra divatba jönn látszik a nyerstej fogyasztása, de egy vizsgálat szerint nagyon sok nyerstej-forgalmazó helyszín elbukott a vizsgán. Csak óvatosan tehát a nyers tejek fogyasztásával.
A leggyakoribb probláma, hogy napon állott, hűtetlen és nem megfelelően kevert a tej, az árusító palackok alján ásványvíz- és üdítőital maradék, lefedetlen műanyagvödrök és használt textilkendők, nem megfelelően tisztított tartályok, töltőcsövekről a tejbe mosódó szennyeződések és baktériumok. Legalábbis leginkább ezekkel a problémákkal találkoztak a kutatók a nyers tejek forgalmazási helyeinek ellenőrzése során – írja a Napi.hu.
Nyers tejhez alapvetően három fő értékesítési csatornán keresztül lehet jutni: piacokon (vásárcsarnokokban), önkiszolgáló rendszereken (tejkimérő automaták, bolti hűtött tartályok) és mozgó értékesítésen (tartálykocsik, termelők regionális házhozszállítási rendszere). Ezek mellett a kezdetleges, hűtés nélküli árusítási forma is megfigyelhető.