Vállalkozás hvg.hu 2016. szeptember. 20. 12:19

Földet, üdítőitalt is találtak a tejespalackban

Földes vagy trágyás volt a tej, üdítőital-maradványok voltak a palackban – csak néhány probléma, amik miatt a forgalmazók jó részének nyers tejét nem lehetne elfogyasztani.

Újra divatba jönn látszik a nyerstej fogyasztása, de egy vizsgálat szerint nagyon sok nyerstej-forgalmazó helyszín elbukott a vizsgán. Csak óvatosan tehát a nyers tejek fogyasztásával.

A leggyakoribb probláma, hogy napon állott, hűtetlen és nem megfelelően kevert a tej, az árusító palackok alján ásványvíz- és üdítőital maradék, lefedetlen műanyagvödrök és használt textilkendők, nem megfelelően tisztított tartályok, töltőcsövekről a tejbe mosódó szennyeződések és baktériumok. Legalábbis leginkább ezekkel a problémákkal találkoztak a kutatók a nyers tejek forgalmazási helyeinek ellenőrzése során – írja a Napi.hu.

Nyers tejhez alapvetően három fő értékesítési csatornán keresztül lehet jutni: piacokon (vásárcsarnokokban), önkiszolgáló rendszereken (tejkimérő automaták, bolti hűtött tartályok) és mozgó értékesítésen (tartálykocsik, termelők regionális házhozszállítási rendszere). Ezek mellett a kezdetleges, hűtés nélküli árusítási forma is megfigyelhető.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?