Vállalkozás MTI 2015. július. 23. 11:28

Ráfeküdt a túróra és a savóra a Csányi-birodalom egyik fényes ékköve

A túró és savóital gyártását fejlesztette a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében – közölte Herczegh István, a Bonafarm-csoporthoz tartozó cég közép-európai operációs igazgatója csütörtökön Szegeden.

A tejkvóta megszűnése óta egyre nehezebb helyzetbe kerül a teljes magyar tejágazat – mondta Herczeg István a 845 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatással megvalósult fejlesztést lezáró sajtótájékoztatón. 

Szerinte a logisztikai távolságon belül lévő országokból – ahelyett, hogy a tejfelesleget saját piacukon levezetnék – jelentős export érkezik a magyar piacra, és emellett komoly a kvázi illegálisan értékesített mennyiség is.

A Sole-Mizo Zrt. stratégiájának része, hogy a hazai piacra állít elő friss termékeket, többek között túrót, amelynek a tradicionális változatát nem igazán lehet külföldről behozni – közölte a szakember.

Stiller Ákos

A tavaly februárban indult és most zárult projekt során az élelmiszer-ipari cég házon belül például olyan kutatásokat végzett és hajtott végre technológiai fejlesztéseket, amelyek természetes enzimek és enzimpreparátumok segítségével csökkentik a termelési veszteséget, miközben a termékek beltartalma és élvezeti értéke javult – közölte a szakember. Hozzátette, a módszerrel lehetővé vált a termékek minőség megőrzési idejének növelése is.

Az új termékek, valamint a gyártásukhoz szükséges alapanyagok megfelelő tárolásához a vállalkozás korszerűsítette raktározási és logisztikai informatikai rendszerét.

A Sole-Mizo Zrt. Magyarország egyik meghatározó tejipari vállalkozása, a cég konszolidált árbevétele tavaly mintegy 60 milliárd forint volt. Az idei évre az értékesítés mennyiségének 15 százalékos emelkedését várják, a piacon bekövetkezett árcsökkenés mellett változatlan bevétel mellett.

A mintegy ezer főt foglalkoztató cég fejlesztéseinek célja az alkalmazotti létszám megtartása, de a volumennövekedésnek és a beruházásoknak köszönhetően 1-2 százalékos bővítés is elképzelhető – mondta Herczeg István.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?