Annyi már nem elég, hogy a borhűtő üzen a kereskedőnek, hogy kifogyóban a kedvenc? Ideje beszerezni intelligens borhőmérőt, és kompresszor se feltétlen szükséges a hűtőszekrényhez.
A hazai boltokban is megtalálhatók már a legjobb borok (legutóbb az ínyenceknek is tátva maradt a szájuk, amikor a Lidl tényleg Gran Cru borokat tett ki a polcára), de a borozás "okosításában" azért még van tanulnivalónk. Legalábbis ez derült ki az M2M Zóna legutóbbi összefoglalójából. Meg az, hogy az okosfejlesztések valóban képesek segíteni a borozásban; hogy valóban a legtöbbet, a legjobbat lehessen kihozni egy-egy palackból.
A CES-en bukkantak fel a szegmens első fecskéje, a Kelvin Duo intelligens borhőmérő. A "rendszer" két egyszerű elemből áll: a palack nyakára kerülő pántban lévő szenzor méri a bor hőmérsékletét, az adatokat pedig továbbítja egy korong alakú eszköznek, mely jelzi, ha a bor készen áll a legjobb oldalát mutatnia a fogyasztójának. Ha a bor túlságosan is meleg, a kijelző háttérvilágítása vörösre vált, ha túl hideg, azt kék szín jelzi. A zöld pedig a tökéletes hőfok elérésekor jelenik meg.
A Las Vegasi vásáron természetesen a borhűtőpiac No.1-jának, a Haiernek is volt néhány meglepetése. Például az első olyan "intelligens" készülék, ami rezgés- és zajmentes működésű (lévén: nem kompresszorral, hanem CO2 és víz elegyének keverésén alapuló technológiával működik) így a rezgésre kényes, ízérzékeny borok problémáját ki is pipálták.