2014. október. 14. 06:55 MTI Utolsó frissítés: 2014. október. 14. 09:03 Vállalkozás

A neten vadásznak a NAV-osok

Külön egységekkel figyeli az adóhivatal a világhálót, a speciális csoportok elsősorban szabályszegő kereskedőkre, alkoholt és dohányárut kínáló magánszemélyekre, hamisítókra, adócsalókra vadásznak – írta keddi cikkében a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén eddig nagyjából kétezer ellenőrzést végzett a világhálón működő vagy ott hirdető vállalkozásoknál, amelyek között akadtak például természetgyógyászok, a vendéglátó- és a szórakoztatóiparban tevékenykedő cégek és használtcikk-kereskedők is – tudta meg a lap az adóhatóságtól.

A hivatalt nemegyszer közérdekű bejelentések vezették el az érintettekhez. A NAV nagyjából 140 millió forint hiányzó adóra bukkant, emellett kirótt több mint hatvanmilliós mulasztási bírságot. Az ügyek többségében a számla, a nyugta kiállításáról feledkeztek meg.

A pénzügyőrök a jövedéki szabályok megsértőit keresték, így főként a cigaretta és a tömény italok jogellenes árusításának igyekeztek gátat szabni. Az idén több mint száz eljárás indult amiatt, mert valaki házi pálinkát, esetleg dohányárut kínált a világhálón. Egyes esetekben elektromos cigarettatöltő gép, máskor százliteresnél nagyobb vagy engedély nélkül készített desztillálóberendezés árusítása miatt vonták felelősségre az internetes hirdetés feladóját.

A pénzügyi nyomozók főként adócsalások, hamisítások, szerzői jogi jogsértések ügyében kutakodnak az interneten, az információkat pedig a büntetőeljárásokban használják fel – írta az újság.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?