Vállalkozás hvg.hu 2014. május. 16. 18:26

Új magyar fejlesztés: Itt a mobilos idegenvezető

Ezentúl nem kell cipelni a vaskos Útikönyvet és idegenvezetőt sem kell bérelni Budapest belvárosában. Egy új fejlesztésű mobilalkalmazással bárki használhatja a digitális budapesti idegenvezetőt. Egy QR-kód leolvasásával a turisták megismerhetik a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.

A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal. A sétához kapcsolódó információs füzetben a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található. A QR-kódos sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket – mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar –, és a kevésbé felkapott helyszíneket – Contra Aquincum, Haris köz – is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a helyszín nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.

Nincs szükség tehát sem fizetett idegenvezetőre, sem vaskos útikönyvre. A QR kód leolvasásával pedig egy magyar és angol nyelvű interaktív weboldalra jut az érdeklődő. Itt a Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhat. Sőt, saját anyagaival is bővítheti a tartalmat.

A QR kódok leolvasásához internetképes okostelefonra, és ingyenesen letölthető QR kód olvasó alkalmazásra van szükség. Az információs füzetben a helyszínekhez közeli ingyenes wifi hot-spotokat is feltüntették. Az önjáró túra térképét 200 plakáton és kétezer információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.