2014. március. 27. 12:34 MTI Utolsó frissítés: 2014. március. 27. 12:34 Vállalkozás

A calabriai maffia lepipálta a McDonald's-ot

A calabriai maffia tavalyi forgalma nagyobb volt, mint a McDonald'sé és a Deutsche Banké együtt.

Elérte az 53 milliárd eurót (16 ezer milliárd forintot) a délolasz 'ndrangheta bűnszervezet tavalyi forgalma, és ezzel meghaladta a McDonald's amerikai gyorsétteremlánc és a Deutsche Bank német pénzintézet együttes éves bevételét.

A calabriai maffia vagyonának nagy része kábítószer-kereskedelemből és hulladékfeldolgozásból származik, a szervezet előbbi tevékenységéből 24,2 milliárd eurót, utóbbiból 19,6 milliárd eurót tett zsebre tavaly - olvasható a Demoskopika kutatóintézet minap közzétett jelentéséből.    

A rendőrségi, igazságügyi, kormányzati és parlamenti dokumentumok alapján készült tanulmány szerint a 'ndrangheta 2013-as forgalma megfelel a tavalyi olasz bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékának.

A jelentésből kiderül az is, hogy a legbefolyásosabbnak tartott olasz bűnszervezet tevékenységében világszerte mintegy 30 országban összesen 60 ezren vesznek részt.

A családi klánok hálózatából összeálló 'ndrangheta tavaly 2,9 milliárd euróra tett szert zsarolásból és uzsoraságból, míg a sikkasztás 2,4 milliárd eurós, a szerencsejáték pedig 1,3 milliárd eurós bevételt jelentett számára. Eközben fegyvereladásból, prostitúcióból, márkás árucikkek hamisításából és emberkereskedelemből további egymilliárd eurója származott a szervezetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport hvg.hu 2021. június. 15. 17:54

Magyarország - Portugália: 0–0 (ÉLŐ)

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink Portugália ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.