Vállalkozás HVG 2014. március. 05. 12:30

"Megijednék az összegtől" – HVG-portré az üvegbeton magyar feltalálójáról

„Sosem magamat toltam előre, hanem magát az ötletet. Tudom, hogy ez érdekes sztori, de nekem az az elsődleges, hogy a cég menjen” – mondta Losonczi Áron, a Litracon üvegbeton magyar feltalálója a HVG-nek adott interjúban.

„Nem könnyű velem. Ha vasárnap ugrik be egy ötlet, vagy megcsúszunk a munkával, akkor is, bizony sokszor, a barátnőm húzza a rövidebbet. Szerencsére tolerálja” – mondja az e heti HVG Portré rovatának adott interjúban a 37 éves Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója, bár – teszi hozzá – „konkrétan nem akartam feltaláló lenni”.

HVG Zrt.

Alapvetően a reáltárgyak iránti érdeklődés és a rajzkészség a BME építészmérnöki karára vitte. Negyedévesen egyéves svéd ösztöndíjjal jutott el Stockholmba, ahová a diploma itthoni megszerzése után is visszament egy kurzusra. Akkor fejlesztette ki az optikai szálas „üvegbetont”. A találmány köztéri alkotásként március 15-én debütál.

„Sosem magamat toltam előre, hanem magát az ötletet. Tudom, hogy ez érdekes sztori, de nekem az az elsődleges, hogy a cég menjen” – érzékelteti a nagy multicégek ellen szabadalmi pereket nyerő Losonczi, hogy saját történeténél izgalmasabbnak tartja a világsajtó érdeklődését is felkeltő, Litracon nevű fényáteresztő beton sikerét. Arra a kérdésre pedig, hogy kiszámolta-e már, mennyit bukott azon, hogy eddig nem neki dolgozott az üvegbeton, úgy válaszol: „Nem, mert megijednék az összegtől. De már akkor sem lenne gondom életem végéig, ha megkapnám azt a százmilliót, amit eddig a szabadalmaztatásra költöttem, és amiben persze komoly pályázati pénzek, támogatások voltak.”

A feltalálóval készült portrét a HVG e heti számában olvashatják.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?