2013. szeptember. 11. 14:41 MTI Utolsó frissítés: 2013. szeptember. 11. 14:41 Vállalkozás

Muszáj bővíteni a Spar húsüzemét

A csontozó helység már kapacitásai határára érkezett, ezért is bővítik 1,5 milliárdból a Spar bicskei húsüzemét.

A Spar Magyarország Kft. mintegy másfél milliárd forintból bővíti bicskei húsüzemét, a fejlesztést követően 35 új munkahely megteremtésére nyílik lehetőség – közölte Fehér István, a cég kommunikációs vezetője szerdán.

A 7900 négyzetméteres egységben tavaly kétezer szarvasmarhát és 300 ezer sertést dolgoztak fel. Az egyre növekvő kereslet miatt a jelenlegi csontozó helyiség a kapacitása határán működik, a termelés további növelésére csak bővítéssel volt mód. 

A fejlesztéssel a sertés- és a marhacsontozás egymással párhuzamosan, egy időben és külön vonalon tud megvalósulni. Céljuk továbbá a tálcáshúsgyártás és a készítménygyártás kapacitásának növelése, amely a logisztikai központhoz kapcsolódó termelőhelyiség és raktárhelyiség bővítésével, illetve új berendezések beszerzésével valósul meg. A tervezést követően az üzem 1600 négyzetméteres bővítése április második felében kezdődött. A beruházás várhatóan novemberben fejeződik be. 

A Spar a kereskedelmi láncok közül elsőként, és azóta is egyedüliként működtet saját húsüzemet bicskei központja területén. Az üzemet 2004 novemberében adták át, a teljes üzemelés kezdete 2005 februárjában volt. A húsüzem 2012. január 1-jétől Tann Magyarország Kft. néven működik, a foglalkoztatottak száma 115 fő. 

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a 2012-es üzleti évben 421,5 milliárd forint forgalmat ért el, 8 százalékkal többet a 2011. évinél. Az ország egyik legnagyobb élelmiszer- és napicikk-kereskedelmi lánca 2012 végén 391 egységből állt. A hálózathoz tartozó áruházak összes eladótere 391 289 négyzetmétert tett ki. 

A Spar csoporthoz tartozó Tann Magyarország Kft. a sertés- és marhahús mellett mintegy hatvanféle húskészítményt szállít a bolthálózatba: a friss tőkehúsok mellett felvágottakat, sonkaféléket, füstölt és füstölt-főtt húsokat, májasokat és kolbászféléket gyártanak 6500 tonnás éves mennyiségben, továbbá naponta 20 ezer darab tálcás hús hagyja el az üzemet.