2013. szeptember. 06. 09:59 MTI Utolsó frissítés: 2013. szeptember. 06. 09:59 Vállalkozás

"Csekély" összeget ad az agrártárca a Pápai Hús élőállat beszállítóinak

Az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azoknak az előállat beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913. Kft.-vel szemben - közölte a tárca az MTI-vel pénteken. A támogatásról kormányzati döntés szültetett.

A beszállítóknak a cég felé fennálló követeléseikről nem kell lemondaniuk. A közlemény emlékeztet arra, hogy a kormány szeptember 4-én megtárgyalta a Pápai Hús Csoport által ki nem fizetett sertéstartók követelésének kielégítését biztosító javaslatokról szóló, a minisztérium által készített jelentést, s áttekintette a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft. beszállítóinak kormányzati segítséggel való kompenzálására rendelkezésre álló eszközöket.

A támogatás a közlemény szerint a mezőgazdasági termelők részére a rendelkezésére álló de minimis kerettől függően legfeljebb 7500 euró, azaz körülbelül 2,25 millió forint, a termelői csoportok esetében legfeljebb 200 000 euró (körülbelül 60 millió forint). Az élőállat beszállítók között a VM három termelői csoportot azonosított, a számukra kifizethető támogatás nagyságrendje 130 millió forint - tudatta a tárca.

A mezőgazdasági termelők - legyenek azok kicsik vagy nagyok - számára kifizethető támogatás nagyságrendje 150 millió forint, így összesen 280 millió forint támogatás fog eljutni a beszállítóknak a kormányzattól; a támogatás a tervek szerint október végére az érintettekhez kerül - áll a közleményben.

Közlésük szerint a kormány döntése alapján Fazekas Sándor tárcavezető folytatja le a tárgyalásokat. Hozzáteszik: a miniszter mindent megtesz, hogy a megbeszélések a lehető legrövidebb időn belül megkezdődjenek, addig a VM szakemberei előzetes egyeztetést folytatnak az érintettekkel.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?