2013. március. 21. 07:03 MTI/Magyar Nemzet Utolsó frissítés: 2013. március. 21. 09:55 Vállalkozás

Céges bulik, hamis számlák: így ügyeskednek a vállalkozások

A vendéglősök szerint öngólt lőtt a kormány a reprezentációs költségek megadóztatásával, mára ugyanis 70-80 százalékkal csökkentek a céges rendezvényekre szóló megrendelések. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a cégek leszoktak az éttermi mulatozásról – írja a Magyar Nemzet.

Amióta adóköteles a reprezentáció, ügyeskednek a vállalkozások – írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A vendéglősök szerint öngólt lőtt a kormány a reprezentációs költségek megadóztatásával, mára ugyanis 70-80 százalékkal csökkentek a céges rendezvényekre szóló megrendelések. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a cégek leszoktak az éttermi mulatozásról, hanem hogy inkább adóelkerüléssel, például hamis számlával fedik le a kiadást.

Míg korábban az éves bevétel meghatározott százalékáig a vállalatok elszámolhatták költségként a partnerek ellátásával kapcsolatos vendéglői kiadásokat, addig tavaly óta ezeket a tételeket havonta fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, így például egy százezer forintba kerülő vacsoraprogram után több mint 51 ezer forintnyi adót kell fizetnie a reprezentációt elszámoló cégnek.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a lapnak kifejtette: hogy ne veszítsen el minden céges partnert, gyakori, hogy a vendéglős, a lebukás kockázatát is vállalva, például terem bérbeadásáról írja meg a számlát, és az elfogyasztott ételek, italok egyáltalán nem szerepelnek a bizonylaton. Ez éves szinten milliárdokat vonhat el a költségvetéstől – jegyezte meg az elnök, aki szerint egyértelműen fehéredhetne a gazdaság, ha visszaállna a reprezentáció régi elszámolása.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?