2012. szeptember. 27. 16:48 MTI Utolsó frissítés: 2012. szeptember. 27. 16:48 Vállalkozás

Válságterv készülhet jövő hétre a kapuvári húsgyárnál

Válságtervet készít jövő hétre a Kapuvári Hús Zrt. megmentéséhez Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos. Közlése szerint a csütörtöki közgyűlésen felhatalmazást kapott arra, hogy jövő kedd délutánra benyújtsa a dokumentumot, miután a magát a társaságba augusztus elején bevásárló új többségi tulajdonos azt jelezte, hogy nem tudja megmenteni a csődközeli helyzetbe került céget.

Foltányi Árpád jelezte: pénteken az üzem területén tanácskozik azokkal a beszállítókkal, akik részt akarnak venni a társaság megmentésében. A többségi tulajdonos ellenszavazata miatt nem fogadta el a közgyűlés azt a kezdeményezést, hogy tegyenek ismeretlen tettes ellen csődbűntett miatt feljelentést a cégnél történtek miatt – tette hozzá.

A Kisalföld című megyei napilap szeptember 12-i cikke szerint több hetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig - amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak - múlt hét elejéről szeptember 27-ére halasztották.

A Kormányszóvivői Iroda még aznap bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

Ezen a héten hétfőn a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel indult újra a feldolgozás a kapuvári húsgyárban.

Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője elmondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban körülbelül 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban.

A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy elkezdődött a frissen érkezett hús darabolása, feldolgozása, de a teljesítmény a korábbi években megszokottnak csak harmada. Nem tudni, mikor indulhat újra a vágás az üzemben, de a menedzsment folyamatosan tárgyal a beszállítókkal – tette hozzá.