2012. szeptember. 13. 16:47 MTI Utolsó frissítés: 2012. szeptember. 13. 16:38 Vállalkozás

Begyújtották a kemencét az egyetlen hazai cukorgyárban

A hagyományos mészkemence-begyújtással csütörtökön elkezdődött a felkészülés az idei kampányra a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában. Az ország egyetlen működő cukorgyárába jövő szerdán érkezik be az első cukorrépa szállítmány, és ezzel elindul az idei, 119. feldolgozási idény.

A társaságnál most mérik fel, hogy a gyár számára az ország különböző részén 18 ezer hektáron termesztett cukorrépát mennyire károsította az aszály, ezért a feldolgozásra váró alapanyag mennyiségéről csak a jövő héten tudnak adatokkal szolgálni - mondta Hájos László, az MC Zrt. vezérigazgató-helyettese.   

Elmondta azt is, hogy az idén augusztusban megépült a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő Biogáz Fejlesztő Kft. harmadik, a feldolgozás során keletkező répaszeleteket hasznosító biogáz-fejlesztő fermentora, amelynek most indul a próbaüzeme. Ezzel, és a már korábban megépült két fermentorral együtt a feldolgozáshoz szükséges energiaigény 80 százalékát biztosítani tudják - tette hozzá. 

A várhatóan 100-120 napos kampány során a korábbi évekhez hasonlóan most is folyamatos munkarendben, három műszakban dolgoznak majd a kaposvári gyárban, ahol a csaknem kétszáz állandó dolgozó mellett idénymunkások is segítik a cukor előállítását.

A Kaposváron készülő - az Európai Unió által előírt kvóta szerinti - 105 ezer tonna cukor az éves hazai fogyasztás mintegy harmadát teszi ki.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?