Vállalkozás hvg.hu 2012. január. 27. 11:28

Móri pincészet lett az Év Borászata

A Fejér Megyei Prima Primissima díjátadó ünnepségen az „Ezerjó hazájából” származó Geszler Családi Pincészet vehette át az Év Borászata elismerést - adta hírül a Borászportál.

A rendszerváltás előtt az állami gazdaság jelentős borászati üzem volt. Sőt, több mint 100 éve még a királyoknak Mórról szállították szekérrel a bort. A gazdaságot rendszerváltás kori tetszhalotti állapotából Geszlerék élesztették fel.

A pincészet feldolgozói és kistermelői szövetkezetként indult 1989 végén, amit a névadó termelő három és fél év múltán be is zárt. Időközben, 1991 végén ugyanis egymillió forint jegyzett tőkével létrehozta családi pincészetét, a Geszler Borászati Kft.-t. A társaság jegyzett tőkéje jelenleg 3 millió forint.

A borászat 2008-ban csaknem 51,5 millió forint árbevétel mellett 10 millió forint feletti eredményt ért el, egy évvel később 39,6 milliós árbevétel 8,6 millió eredményt hozott, 2010-ben pedig a 45,9 milliós eredményhez 813 ezer forint eredmény párosult.

A család 27 hektárnyi szőlővel dolgozik, 120 éves pincéjük 1800 hektoliter reduktív bor készítésére alkalmas. Jelenleg 18 hektár Chardonnay, 3 hektár Királyleányka, 2 hektár Zöld veltelini, 1 hektár Rizlingszilváni és 4 hektár Ezerjó telepítésük van. Ezeknek a telepítéseknek a termését szőlőként értékesítik, 300 hl saját bort készítenek, amit a vendéglátásban értékesítenek. A Móri Ezerjó a világon csak itt terem, tehát hungarikum. Ennek az előnyeit szeretnék kihasználni és terveznek – többek között – az uniós piacra is kilépni.