2012. január. 25. 16:59 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 25. 16:57 Vállalkozás

Fúzió- és csődhullám előtt a német élelmiszeripar

Szakértői értékelés szerint fúzió- és csődhullám előtt áll a német élelmiszeripar, vagyis a harmadik legnagyobb - 670 ezer főt foglalkoztató iparágban jelentős piactisztulás következik be.

Ezt a hullámot hozzávetőleg minden negyedik élelmiszergyártó nem éli majd túl - vélekedik a HSH Nordbank tanácsadó egyik ágazati szakértője.

Az ágazati koncentráció okait a szakértők a világszerte növekedő élelmiszerárakban, az alacsonyabb termelői árrésekben és a német élelmiszer-kiskereskedelem már lezajlott koncentrációjában látják.

Területenkénti bontásban különösen a mintegy ezer német kolbász- és húsárugyártó-üzem lesz érintve, amelyek egyelőre rendkívül széttöredezettek, szertágazó célokkal. Ezen cégek fele családi gazdaság, kevesebb mint évi 5 milliós forgalommal.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?