2011. november. 15. 05:57 MTI/Napi Gazdaság Utolsó frissítés: 2011. november. 15. 08:02 Vállalkozás

Nemhogy kevesebb, de egyre több a feketemunkás

Minden második ellenőrzött munkaadónál találtak valamilyen szabálytalanságot a megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői az év első három negyedévében - írja a Napi Gazdaság a keddi számában az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) adataira hivatkozva.

Az év első kilenc hónapjában 16,5 ezer munkáltató foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálták, és az ellenőrzött 160 ezer dolgozó 44 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket. A munkaadók közül 8239-nél találtak jogsértést és 5486-ra szabtak ki munkaügyi bírságot, aminek összege meghaladja az egymilliárd forintot.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy az év első három negyedévében szaporodtak az írásba foglalt, ellenőrizhető bérelszámolással kapcsolatos hiányosságok, a bérek határidőre fizetésének elmulasztásával kapcsolatos jogsértések pedig már az összes szabálytalanság 10 százalékát adják.

Az OMMF tapasztalatai szerint - olvasható a lapban - egyre gyakrabban "fantomizálódnak" az utóellenőrzésre váró vállalkozások, azaz, amikor a második fordulóra adószámukat felfüggeszti az adóhivatal, esetleg felszámolás alá is kerülnek, azonban a felszámolónak nem adták át a cég iratait.

A lap megjegyzi, hogy a feketemunkások közé számítanak azok az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott dolgozók, akiket nem jelentettek be időben a hatóságoknak. Az OMMF szerint átrendeződik a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása: az építőipar helyett már a személy- és vagyonvédelem számít a "legfertőzöttebbnek".

A leggyakoribb jogsértés idén a szabadságok kiadásával, a munkaidővel és pihenőidővel, a rendkívüli munkavégzéssel, valamint a munkabérrel és annak védelmével kapcsolatos szabályok áthágása volt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?