Egyre több cég kezd tésztagyártásba
Bár a termeléshez szükséges alapanyagok ára folyamatosan nő, egyre több cég kezd tészta- és pékárugyártásba.
Nőtt a pékáruk és tésztafélék gyártásával foglalkozó cégek száma. Tavaly év végén 1737 pékárut és tésztaféléket gyártó cég működött Magyarországon, 5,8 százalékkal több mint 2009 december végén - közölte az Opten céginformációs adatbázisára hivatkozva a gazdasag.hu szerdán. A múlt évben az ágazatban 55 vállalkozást számoltak fel, eggyel kevesebbet mint 2009, illetve 2008 során, a cégalapítások száma ugyanakkor 184-re nőtt a megelőző évi 96-ról.
Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára a rámutatott, hogy a termeléshez szükséges alapanyagok - a liszt, az élesztő, a margarin, a cukor -, valamint a szállításhoz használt benzin, gázolaj ára is folyamatosan nő, a termelők azonban az ezzel járó költségnövekedést csak a kereskedőkkel történő tárgyalások után, késve tudják érvényesíteni az árakban.
A kisebb termelők, boltok helyzetén ugyanakkor valamelyest javíthat az a február elsejével hatályba lépett jogszabály, amely megtiltja, hogy a nagy áruházláncok pékségeiben önköltségi ár alatt értékesítsék a termékeket. Ez az intézkedés a következő hetekben, hónapokban várhatóan kisebb áremelkedést fog előidézni a piacon. Jelenleg tart a türelmi idő, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) illetékesei még nem kezdték meg az ellenőrzéseket - mondta szakember a gazdasag.hu online hírportálnak.