2011. február. 16. 12:16 MTI Utolsó frissítés: 2011. február. 16. 12:28 Vállalkozás

Egykulcsos adó: alig vezették be, máris 36 milliárdos a hiány

Csak közép-, illetve hosszú távon tudja a fogyasztást ösztönözni az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere. Az egykulcsos szja-rendszer miatt rövid távon költségvetési oldalon jelentős kiesés várható - szögezi le közleményében az RSM-DTM adó- és üzleti tanácsadó társaság vezérigazgatója.

Az egykulcsos rendszer ugyanakkor jó irányt jelenthet - fűzi hozzá Kalocsai Zsolt. A szakember felhívja a figyelmet: ma Magyarországon az adóbevallást benyújtók mindössze 6,5 százalékától származik az szja-bevétel több mint 80 százaléka, vagyis nagyon szűk az a réteg, amely az egy kulcs révén jelentős jövedelemtöbbletben részesül. Emlékeztetett arra is, hogy a büdzsé friss számai szerint a 2010 januári 202 milliárd forinttal szemben az idei első hónapban mindössze 166 milliárd forintnyi szja-bevétel folyt be a költségvetésbe.

Kalocsai Zsolt úgy véli: összetett kérdés, vajon pozitívak-e az egykulcsos adó hatásai. Szerinte az egykulcsos adó bevezetése sosem hermetikus, külső hatásoktól mentes gazdasági környezetben történik, és az egy kulcs nem szimplán egy kulcsot jelent, hanem gyakorta adócsökkentéssel is jár. Ezen kívül az adókedvezmények rendszerének szűkítése is több esetben megvalósult, továbbá az adóellenőrzések, ezen keresztül pedig az adóbeszedés hatékonysága is javult - fűzi hozzá. Leszögezi: az egykulcsos rendszer megítélése pozitív lehet, ha az adminisztráció egyszerűsítése kerül előtérbe, az adóalap meghatározása pedig nem lesz bonyolultabb, mint a korábbi progresszív rendszerben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?