2009. február. 12. 11:20 ecoline.hu Utolsó frissítés: 2009. február. 12. 11:22 Vállalkozás

Tényleg nagy a válság, már az alkohol sem fogy - változó Diageo prognózis

Árbevételét és nyereségét is növelte üzleti éve december...

Árbevételét és nyereségét is növelte üzleti éve december 31-éig tartó első felében a világ legnagyobb szeszipari vállalata, a Zwack révén magyarországi érdekeltséggel is rendelkező brit Diageo. A társaság árbevétele annak ellenére 18 százalékkal növekedett, hogy az eladott mennyiség enyhén visszaesett az előző év hasonló időszakához képest. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a 18 százalékos többletnek csak az egyhatoda köszönhető organikus növekedésnek, a többi felvásárlások eredménye. A forgalom növekedésével párhuzamosan ugyanakkor a nyereség is nőtt: 1,14 milliárd fontos adózott eredmény 17 százalékkal magasabb az egy esztendővel korábbinál.

Bár a nyereség meghaladja a Bloomberg elemzői által várt 1,08 millió fontot, a Diageo így is lefelé módosította eredményvárakozásait. Míg korábban 7-9 százalékos nyereségnövekedést prognosztizálta júniusban végződő üzleti évükre, most már csak 4-6 százalékos emelkedéssel számolnak (a felvásárlások és árfolyamhatások kiszűrését követően). Paul Walsch a társaság vezérigazgatója elmondta: a módosításra azért volt szükség, mert november-decemberben már ők is érezték a válság hatását. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a cég vezetése egy költségcsökkentő programot is bejelentett, amely minden bizonnyal leépítéseket is magába foglal. A program egyszeri költsége az üzleti év második felében 200 millió font lesz, ugyanakkor a következő esztendőtől évi 100 milliós megtakarítást tesz lehetővé.

A piac nem fogadta túl lelkesen a híreket: a Diageo részvények árfolyama 6,8 százalékkal esett ma reggel. Ez a legnagyobb mértékű csökkenés az elmúlt négy hónapban
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?