2013. június. 26. 06:48 MTI Utolsó frissítés: 2013. június. 26. 08:59 Karrier

Durva meglepetés érte az Eiffel-toronyba látogatókat tegnap

Sztárjkot hirdetett a torony háromszáz dolgozója az őket képviselő CGT szakszervezet felhívására, ezért kedden a torony egész nap zárva tartott. A vezetés és a szakszervezet a héten tárgyalásokat folytat a béremelésekről.

Sztrájk miatt zárva tartott kedden egész nap Párizs és a világ egyik legismertebb turistalátványossága, az Eiffel-torony, ami igencsak meglepte a turistákat. A nevezetesség napi átlagban 25 ezer látogatót fogad.

A sztrájkot reggel hirdette meg a torony háromszáz dolgozója az őket képviselő CGT szakszervezet felhívására, az építmény végül egész nap zárva maradt. Arról még nincsenek egyértelmű információk, hogy a munkabeszüntetés szerdán is folytatódik-e.

Az Eiffel-tornyot üzemeltető vállalat igazgatója, Nicolas Lefebvre elmondta, a vezetés és a szakszervezet a héten tárgyalásokat folytat a béremelésekről, a cég profitjának kezeléséről, valamint más témákról.

A turisták csalódottak voltak, amikor megtudták, hogy le kell mondaniuk a toronyra való feljutásról. "Most járok itt először, ez az utolsó napunk" – mondta egy 26 éves Los Angeles-i turista, hozzátéve, hogy az Eiffel-tornyot hagyták utoljára, hogy ezzel koronázzák meg útjukat.

A 124 éves torony naponta hozzávetőleg 25 ezer, de előfordul, hogy 30 ezer, évente pedig nagyjából hétmillió látogatót fogad. A dolgozók azonban arra panaszkodnak, hogy az elhúzódó fejlesztések – például az egyik lift 2008 óta tartó modernizálása – miatt a nevezetesség nem alkalmas ekkora embertömeg fogadására. "A torony két év alatt felépült, egy liftet azonban öt év alatt sem tudnak kicserélni" – mondta az egyik alkalmazott.

Noha a turistalátványosság az év minden napján nyitva van, alkalmanként mégis bezár öngyilkossági kísérletek, bombariadó miatt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?