2010. július. 09. 13:55 Utolsó frissítés: 2010. július. 09. 13:52 Karrier

Rejtélyes, új HR-es munkakör

Vajon kell-e, hogy több legyen a HR szerepe az egészségmegőrzésben, mint néhány juttatási opció biztosítása? Amerikában a HR-esek 66 százaléka gondolja úgy: az ő felelősségük, hogy konkrét egészségügyi problémák megoldásában is segítsenek a dolgozóknak - derül ki egy amerikai kutatásból. De mi a helyzet itthon?

A hazai egészségmegőrző gyakorlatok egyik sarkalatos kérdése a dohányzás. Sokszor diszkriminációt is felvető kérdéskörként jelenik meg és szocializációs szempontból is kihívást jelenthet a HR-eseknek. Számos vállalatnál a dohányzóhelyiség kvázi klubszobaként működik, itt cserélnek gazdát a lényeges információk, így a nemdohányzók is arra kényszerülnek, hogy alkalmanként megforduljanak itt.

HR-es szempontból ez több kérdést is felvet. Egyrészt ez egy olyan információs pont, ahol a HR-nek érdemes képviseltetni magát. Másrészt a lehetőség növeli a dohányzásra való rászokás és visszaszokás lehetőségét. A dohányzás kültérre helyezésével valamennyire oldható a klubjelleg, viszont egy nagyon fontos információs csatorna vész el. Alternatív megoldás lehet klubszoba, esetleg edzőterem kialakítása vállalati kultúrától függően. A dohányzás kérdésköre azonban pusztán egy alapprobléma, ami egészségmegőrzés kapcsán gyakran felmerül, ennél sokkal tovább kell mennünk, ha a HR egészségmegőrző szerepét vizsgáljuk. (...)

A wellness menedzser fogalma hazánkban még szokatlannak tűnhet. Nyugati országokban számtalan álláshirdetés tanúskodik arról, hogy egy elterjedt, sőt stratégiai munkakörről van szó: a wellness menedzser az adott vállalat egészség és jóléti (Health&Welfare) stratégiáját hivatott támogatni azáltal, hogy működteti, fejleszti és felülvizsgálja a cég wellness programját. A cikk teljes szövegét itt olvashatja.

Tartalmi partnerünk a HR Portal.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?