2009. november. 24. 11:52 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. november. 24. 12:15 Karrier

Elfogadták a szakképzési törvény módosítását

Elfogadta hétfőn az Országgyűlés a szakképzési törvény módosítását. A képviselők 188 igen és 162 nem szavazattal hagyták jóvá a változtatásokat.

A módosítással az Európai Uniós irányelveknek megfelelő irányban változtatták meg a szakképzési vizsgaszervezési tevékenységet, amely egyszerűsíti a jogosultság megszerzésének eljárását.
  
A szakképzési rendszer jelenlegi szabályai szerint a szakmai vizsgák szervezését azon felnőttképzést folytató intézmények végezhetik, amelyek erre a felelős minisztertől egy pályázat keretében 2-4 éves időtartamra engedélyt kaptak. Ez a pályázati rendszer nincs összhangban az irányelvvel, ezért a jövőben ezt a rendszert a kormány által kijelölt hatóság által lefolytatott engedélyezési eljárás váltja fel. 
  
A módosítás alapján az oktatási miniszter a szakképesítésért felelős miniszter egyetértésével rendeletben határozza meg a szakmai vizsgáztatás általános szabályait és eljárási rendjét, a szakmai vizsgák ellenőrzésének általános szabályait, valamint a vizsgák - személyes adatok körét nem érintő - adatait tartalmazó központi nyilvántartás vezetésének szabályait, s a tanulókat megillető juttatások részletes szabályait.
  
A most elfogadott törvény alapján felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben határozza meg az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ), az OKJ-be történő felvétel és az abból való törlés eljárási rendjét, a szakmai vizsgadíj és a vizsgáztatási díjak kereteit, valamint a szakképzés megkezdésének és folytatásának feltételeit.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?