2008. december. 02. 11:15 MTI Utolsó frissítés: 2008. december. 02. 13:11 Karrier

Külföldi munkavállalás: akiket tárt karokkal fogadnak

A személyek vándorlásának fő mozgatórugója az esetek meghatározó részében a munkavállalás - derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) World Migration Report 2008 című jelentéséből.

Az IOM közleménye szerint napjainkban több mint 200 millió nemzetközi migráns él világszerte, két és félszer több, mint 1965-ben. Az országok túlnyomó része mint migránsokat kibocsátó, tranzit- és migránsokat befogadó ország is szerepet játszik a vándorlásban.

Az iparosodott államok versenyeznek a magas szakképzettségű munkaerőért, egyúttal hiányt szenvednek az olyan alacsony vagy közepesen képzett munkaerőben, amelynek befogadását gyakran nem támogatják. A munkaerőhiány ezekben az országokban a következő 50 évben tovább fog növekedni, párhuzamosan az alacsony születésszámmal és a munkaképes lakosság elöregedésével, melynek eredményeképpen a 60 év felettiek kétszer annyian lesznek, mint a gyerekek - olvasható az IOM közleményében.

A szervezet jelentése szerint a munkaerő rendelkezésre állásában jelenleg tapasztalható egyenlőtlenségek várhatóan tovább nőnek. A demográfiai folyamatokból látható, hogy a munkaképes korú lakosság száma csak Afrikában a 2005-ös 408 millióról 2050-re 1,12 milliárdra emelkedik, egy tanulmány szerint pedig 2030-ra Kína és India adja majd a világ munkaerejének 40 százalékát. Ugyanakkor a munkaképes korú lakosság aránya a fejlett országokban 2050-re várhatóan 23 százalékkal fog csökkenni bevándorlás nélkül.



hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?