2008. november. 27. 06:05 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. november. 27. 09:44 Karrier

Kié a világ legirigyeltebb szakmája?

Ki ne álmodna arról, hogy pukkadásig tömheti magát csokoládéval és válogatottnál válogatottabb finomságokkal? Néhány kiválasztottnak mindezért még fizetnek is. Mit csinál a profi csokoládéítész? Valóban olyan kívánatos ez a munka, mint ahogy az átlagember gondolja?

Darren Williams hivatásszerűen űzi a kóstolgatást: a 43 éves férfi munkaidejében a legkülönfélébb minőségi csokoládékat, édességeket teszteli, valamint kutatja fel Nagy-Britanniában és külföldön – írja online kiadásában a BBC. „Minden nap töméntelen mennyiségű nyalánkságot eszem” – mesél szakmájáról Warren, aki az egyik vezető angol édességgyártó cégnek dolgozik – kóstolgat és beszerzi a legízletesebbnek, kelendőnek vélt termékeket, amelyeket a cég aztán piacra dob. Williams folyamatosan azon van, hogy mindenből a legfinomabbat hajtsa fel, ez pedig rengeteg munkával – és nem kis élvezettel – jár.

Ízorgia. Apró falatok
© sxc.hu
Mindent kipróbálok: csokoládét, nugátot, török édességet – magyarázza a hivatásos kóstolgató, hangsúlyozva, hogy a bizarr ízvilágú dolgoktól sem riad vissza. „Nem híztam akkorára, mint egy ház. A titok abban rejlik, hogy csak a minőségi termékeket tesztelem, ezeket is csak óvatosan, mértékkel” - nyilatkozta a BBC-nek.

Munkájában nagy segítség a világháló, itt ugyanis azonnal fel tudja kutatni az újdonságokat. A férfi átlagos munkanapja úgy kezdődik, hogy megnézi, mely termékekre a legnagyobb a kereslet, csak azután lát neki a kóstolgatásnak. „Ha töltött édességekkel van dolgom, többet tudok tesztelni, mint mondjuk a különféle töltetlen csokoládékból – ezekből egymás után legfeljebb hatfélét érdemes megkóstolni, hogy az ízek kijöjjenek – mert a töltelékek ízvilága sajátos, mindegyik egyedi, jellegzetes” – avat be a műhelytitkokba Williams.

Ahhoz, hogy szakmáját mesterfokon űzhesse, a csokoládéítész nem hagyhatja, hogy kedvenc nassolnivalói elfogulttá tegyék a kevésbé kedvelt ízekkel szemben. Williams például nem szereti a marcipánt, és nem iszik alkoholt, ennek ellenére az ezeket tartalmazó édességeket is fanyalgás nélkül fogyasztja és megveszi.

Az ebben a szakmában dolgozók bére  – 146-an vannak Nagy-Britanniában – évi 12 ezer fonttól 50 ezer fontig terjed (1 font körülbelül 309 forint), plusz a prémium, melynek összege cégenként és egyénenként változik.
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?