2006. június. 26. 11:00 MTI Utolsó frissítés: 2006. június. 26. 13:31 Karrier

Garantált bérminimum július elsejétől

A Munka törvénykönyvének múlt évi módosítása ez év július elsejei hatállyal vezeti be a garantált bérminimumot a legalább középfokú iskolai végzettségű, vagy szakképzettségű alkalmazottak részére. Így a ma minimálbérrel foglalkoztatott, legalább két éve dolgozó szakmunkások bére 68 800 forintra emelkedik, de 2008-tól már 86 300 forint lesz.

A tavaly módosított Munka törvénykönyve előírta, hogy a kormánynak - három évre előre - meg kell állapodnia az Érdekegyeztető Tanáccsal a garantált bérminimumról. Ez megtörtént és a kormány még december végén rendeletben ki is hirdette a tarifákat.

A konstrukció lényege, hogy a garantált bérminimum a minimálbér felszorzott összege, amely a gyakorlati időtől függ. A garantált bérminimum csak a legalább középfokú iskolai végzettségű, illetve szakképzettségű munkavállalókra vonatkozik.

Az idei minimálbér 62 500 forint, júliustól a 2 évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők ennek 105 százalékát (65 700 forintot), az ettől hosszabb gyakorlattal rendelkezők 110 százalékát (68 800 forintot) kapnak garantált bérminimumként. Jövő évben a 65 500 forintos minimálbérhez mért szorzó 110, illetve 115 százalék (72 100, illetve 75 400 forint). A minimálbér és a szorzó is tovább emelkedik 2008-tól. Abban az évben a 69 ezer forintos minimálbérhez 120 százalékos szorzó (82 800 forint) tartozik két év gyakorlat alatt, két év gyakorlat felett pedig 125 százalék a szorzó, amely 86 300 forintos garantált bérminimumot jelent.

A gyakorlati idő munkaszerződéssel, vagy bármilyen más hitelt érdemlő módon igazolható. Az 50 éven felüli munkavállalóknak viszont nem kell igazolás, náluk automatikusan a 2 évnél hosszabb gyakorlati idővel kell számolni a garantált bérminimumot.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?