2005. december. 28. 10:40 MTI Utolsó frissítés: 2005. december. 28. 10:48 Karrier

Egyre nő itthon a mérnökök iránti kereslet

A mérnököket foglalkoztató gazdálkodók az országos átlagnál jobban bíznak nettó árbevételük növekedésben és így az átlagnál 3 százalékkal magasabb körükben a munkaerő-felvételt tervező, valamint 5,5 százalékkal a létszámnövekedésben bízó cégek aránya is - olvasható a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Diákközpontjában készített felmérésben.

A BME Diákközpont 2005 decemberében készült felmérésében a cégek várakozásait vizsgálva kereste a választ arra, hogy miként alakul az egyetemen végzett mérnökök iránti kereslet. Rövidtávú munkaerő-piaci prognózisuk a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak 23 százalékát alkalmazó gazdálkodó szervezetek várakozásait összesíti.

A kutatás szerint a mérnökök iránti kereslet nő, azonban ez nem minden foglalkozásra, ágazatra, megyére igaz. A mérnökök helyzetének általános javulása mellett a pályakezdő mérnökök esélyei is kedvezőek.

A kutatás szerint a gazdálkodók 35,1 százaléka, míg a mérnököket foglalkoztató cégek 41 százaléka tervez kapacitás-bővítést. A mérnökök kereseti lehetőségeit elemezve a kutatás kitér arra, hogy 2004 májusában a mérnöki végzettségekhez köthető foglalkozásokban a bruttó havi átlagkereset 265.143 forint, míg a felsőfokú gazdasági végzettséghez köthető foglalkozások átlagkeresete ennél nagyobb, 288.437 forint volt. A középfokú műszaki végzettséget igénylő foglalkozások keresete 66,76 százaléka a felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozásokénak, ugyanez az arány a gazdasági végzettségekhez köthető foglalkozások esetén 49,82 százalék.

A szellemi foglalkozásúak havi bruttó átlagjövedelme 2004-ben 213.357 forint volt, a pályakezdő bérekben ezt két foglalkozás múlta felül: a fizikus, és a vegyész.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?