Itthon hvg.hu 2024. október. 31. 11:10

Díszpolgári címet kapott Trump helyettes államtitkára a Debreceni Egyetemen

Az egyetem 7 éve Putyinnak adott díszpolgári címet, most Trump egyik vitatott munkásságú hívének.

Egyetemi díszpolgári címet vehetett át Aurelia Skipwith Giacometto, Louisiana állam (USA) környezetvédelmi minisztere szerdán a Debreceni Egyetemen – írja a Debreciner.

A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy Aurelia Skipwith Giacometto 2017 áprilisától 2020 januárjáig, vagyis Donald Trump elnökségének idején a szövetségi belügyminisztérium halászati, vadvilági és parkjainak helyettes államtitkáraként dolgozott. A cikk szerint erősen bírálták amiatt, hogy támogatta a Trump-kormányzat erőfeszítéseit a környezetvédelem visszaszorítására.

Giacometto tavaly már járt Magyarországon, akkor a Mandinernek adott interjút. Abban azt mondta, amikor Trumpról kérdezték, hogy ő „a nép embere. Nagyon sikeres üzletember volt. A politikai nézeteim változtak, ahogy megjelent a politikai porondon, mivel ő foglalkozott az emberekkel.”

A Debreceni Egyetemen nem ez az első vitatott díszpolgári cím: 2017-ben Vlagyimir Putyinnak adományozták, azonban azt személyesen sem akkor, sem azután nem vette át az orosz elnök, így nem lett kitüntetettje az egyetemnek.

A Debreceni Egyetem azt állítja, Putyin nem is díszpolgár ott, mert nem vette át szabályosan a kitüntetését

Putyin annak idején nem vette át nyilvános ünnepélyes ülésen a kitüntetését, ezért nem számít a Debreceni Egyetem díszpolgárának, de a következő ülésen döntenek a kitüntetésről szóló határozat hatályon kívül helyezéséről is – közölte az egyetem.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.