Itthon hvg.hu 2024. október. 02. 12:15

Eduline: Hasítanak a magyar egyetemek egy orosz egyetemi rangsorban

A Debreceni Egyetem orvostudományi képzései 160 helyet léptek előre, de a pécsi bölcsészképzés is 115 helyet javított egy év alatt.

Egészség 2024
Friss cikkek a témában

Nagyot javítottak az eddigi pozíciójukon a magyar egyetemek a Round University Rankings (RUR) moszkvai székhelyű egyetemi rangsorkészítő cég 6 tudományterületen publikált tematikus ranglistáján – írja az Eduline.

A rangsorban a világ több mint 1000 vezető egyetemét listázzák 20 indikátor alapján 4 terület: az oktatás (40 százalék), a kutatás (40 százalék), a pénzügyi fenntarthatóság (10 százalék) és a nemzetközi mutatók (10 százalék) vizsgálatával.

A Debreceni Egyetem orvostudományi képzései egy év alatt közel 160 helyet javítottak, de más magyar egyetemek is szép eredményeket értek el, és nagyot javítottak a 2023-as eredményeikhez képest. A bölcsészettudományok terén a Pécsi Tudományegyetem például 115 helyet javított egy év alatt, az élettudományi rangsorban a Budapesti Corvinus Egyetem a 2023-as 722. helyezését az 570. helyre tornázta fel, a műszaki tudományok terén pedig a Soproni Egyetem javított közel 190 helyet.

Ellenben az Eötvös Loránd Tudományegyetem számos rangsorban jelentősen visszacsúszott. A természettudományok terén például több mint 200 helyet.

A részletes listákat az Eduline cikkében tudják megnézni:

Hasítanak a magyar egyetemek az orosz egyetemi rangsorban

Néhányuk hatalmasat lépett előre a tavalyi helyezéséhez képest a moszkvai székhelyű Round University Rankings nemzetközi rangsoraiban.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.