Itthon hvg.hu/MTI 2024. augusztus. 21. 21:48

A kánikula miatt kialakult oxigénhiány vezetett 18 tonna hal elpusztulásához a Kis-Balaton egyik tározójában

kialakult algásodás okozta oxigénhiány

A kánikula és a szélcsendes idő miatt kialakult algásodás okozta oxigénhiány vezetett az egy hete történt halpusztuláshoz a Kis-Balaton Kazetta nevű tározójában – derül ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) szerdai közleményéből az első vizsgálati eredményekről.

A közlemény szerint közel 18 tonnányi hal pusztult el az elzárt, nem horgászható, a Kis-Balaton “vérkeringésében” részt nem vevő területen, amely a vízvédelmi rendszer 3,4 százaléka.

A pecaverzum.hu korábban képeket is közölt a halpusztulásról, itt. Ez pedig egy horgász videója a helyszínről, egy héttel ezelőttről:

RolandFacebook

No Description

A halgazdálkodási társaság dolgozói öt napon át gyűjtötték a tetemeket, egyben vízlevegőztető berendezésekkel előzték meg a további kárt. Az elpusztult halak jelentős része idős dévérkeszeg, nagyméretű ponty, harcsa és egynyaras korú süllő volt.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai szedik össze az elpusztult halakat.
Balatoni Halgazdálkodási Zrt. weboldala

Az oldott oxigén koncentrációja a tározó több pontján is literenként egy milligramm alatti volt. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a területen vízvirágzás alakult ki, majd az alga pusztulni kezdett, a víz színe barnássá vált, és rothadó mocsárszag kezdett terjengeni. A szerves anyag bomlása során a magasabb rendű élőlények számára toxikus hatású ammónia keletkezik, amit a baktériumok oxigén hiányában nem tudnak nem toxikus nitráttá alakítani, ami tömeges pusztuláshoz vezet.

A helyszínen a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai is végeztek méréseket. A toxikológiai vizsgálat még tart.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?