Itthon hvg.hu 2024. március. 21. 11:38

A bíróság kimondta, hogy az adatvédelmi hatóság nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben

A megfigyelt újságírók hiába fordultak a hatósághoz, az mindent rendben talált, de a bíróság most kimondta, hogy alapjogsértő módon jártak el.

A Fővárosi Törvényszék első fokon két perben is úgy ítélt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) alapjogsértő módon vizsgálta, hogy sérültek-e a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Pegasusszal megtámadott ügyfeleinek jogai, ezért új eljárások lefolytatását rendelte el a bíróság – olvasható a TASZ csütörtökig közleményében.

A jogvédő szervezet szerint az ítéletek alátámasztják a TASZ álláspontját, mégpedig azt, hogy az adatvédelmi hatóság nem látta el a feladatát, és nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben. Habár az ítélet jogerős, a NAIH annak felülvizsgálatát kérte a Kúriától.

A TASZ Pegasusszal megfigyelt ügyfelei – Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid – aki a megfigyelés időpontjában a HVG újságírója volt – és Németh Dániel újságírók, valamint Patócs Ilona ügyvéd – azért fordultak a NAIH-hoz, hogy tárja fel az őket ért jogsértéseket. A TASZ megjegyzi, hogy erre nem került sor, a NAIH a vizsgálata során mindent rendben talált, a határozata jelentős részét pedig titkosította, „vagyis hiába kérték, nem biztosított védelmet azoknak az embereknek, akiket valószínűsíthetően visszaélésszerűen figyeltek meg a Pegasus szoftverrel” – fogalmaz a TASZ a közleményében.

A TASZ arról is ír, hogy a NAIH nem reflektált arra sem, hogy az érintettek – újságíróként és ügyvédként – különösen szenzitív adatokat kezelnek a munkájuk során. A hatóság 2051-ig titkosította a határozatok érdemi információkat tartalmazó részeit, ezzel a TASZ szerint hosszú időre akadályt gördítettek a jogérvényesítés elé, és kizárólag a megfigyelések elrendelőinek, nem a megfigyelteknek az érdekeit szolgálva.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.