Itthon hvg.hu 2023. szeptember. 22. 21:58

Nincsenek hiteles információk a vendégmunkásokról, ezért terjed annyi rossz pletyka

Az RTL Híradónak nyilatkozó pszichológus szerint az információhiány csak ront a vendégmunkások és a munkásszállók megítélésén.

Vendégmunkások miatt megy a vita a hajdúsámsoni online csoportokban. Rendszeresen lehet látni ugyanis ázsiai munkásokat egy szupermarketnél. Hogy hol lehet a szálláshelyük, arról csak találgatnak a helyiek. Az önkormányzat nem tud olyan szálláshelyről, ahol vendégmunkások lennének.

Közben elterjedt a hír, hogy Debrecenben egy nagyáruházból és a mögötte lévő üres teleken munkásszálló lesz az épülő nagyberuházások miatt. Az önkormányzat szerint ez nem igaz, álhír, ugyanis az önkormányzati szabályozás tiltja, hogy lakott területen munkásszálló legyen.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Tusori Eszter pszichológus szerint az információhiány csak ront a vendégmunkások és a munkásszállók megítélésén.

A Déli Ipari Parknál azonban tényleg lesz egy több tízezer férőhelyes munkásszálló. Ha a kormány terve szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lesz, gyorsan felépülhet. Az állam 2017 óta támogatja a munkásszállók építését. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium legutóbb az RTL Híradónak azt írta, eddig több mint 24 milliárd forintot költöttek erre. A debrecenivel azért kell igyekezni, mert egy hatásvizsgálat alapján 2026-ig évente legalább 2-3000 munkavállaló jöhet a városba.

Míg az ellenzék bírálja a vendégmunkások tömeges érkezését, addig

a kormány szerint ez „a magyar emberek érdeke, a magyar munkahelyek megvédése”.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.