Itthon hvg.hu 2023. március. 22. 18:35

Figyelmeztet a BKV: Ha füstöl a metró, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni

A hő- és füstelvezető rendszert fogják tesztelni a még át nem adott megállókban.

Hétköznapokon újra teljes vonalán jár a 3-as metró, a Lehel téri és a Nagyvárad téri állomáson azonban még tartanak a felújítási munkák, így azokon egyelőre csak áthaladnak a szerelvények. Ezeknél még ebben a hónapban elvégzik a hő- és füstelvezető rendszer tesztelését, hogy megbizonyosodjanak afelől: az új berendezések hatékonyan működnek.

Az egy hétig tartó tesztsorozat során a metró szellőzőkivezetésein – a metróállomások körüli műtárgyaknál – füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár több alkalommal is – figyelmeztet a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága.

Az előállított égésterméknek sem az állomások kijelölt biztonsági zónáiban, sem a felszíni füstkivezető nyílások környezetében nincs egészségkárosító hatása – tették hozzá.

A belső füstpróbákat

  • a Nagyvárad tér állomáson március 25-én 8 és 19,
  • a Lehel téri állomáson március 26-án 8 és 19 óra között végzik el.

Szombaton a Semmelweis Klinikák és a Népliget közötti, vasárnap pedig a Dózsa György út és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszon lehet majd füstkiáramlást tapasztalni.

Világos terek és por mindenütt - megnéztük a hármas metró felújított állomásait

A most átadott M3-as metróállomásokat is lifttel, illetve ferde lifttel szerelte fel a főváros, de öt évvel ezelőtt Tarlós István még azt magyarázta, nincs szükség liftre, mert csak sorban állnának előtte az emberek, miközben alacsonypadlós buszokkal hamarabb odaérnének.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.