Itthon MTI 2022. július. 14. 13:14

Müller Cecília: Itthon is fertőz már a koronavírus BA4-es, BA5-ös és X variánsa

Az országos tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, ne menjen közösségbe.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent – közölte az országos tiszti főorvos az M1-en.

Müller Cecília azt mondta: ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de

4–5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak.

Ezeknek a fertőzőképessége magasabb – hívta fel a figyelmet.

Különösen fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon a háziorvosához és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést. Az új variánsok esetében sokan panaszkodnak fejfájásra – jelezte.

Arról is beszélt, hogy az oltásokat némileg „kikerülik” az új variánsok, az oltottak is meg tudnak fertőződni, de általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba.

A védőoltások fontosságát hangsúlyozva közölte: a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolt a negyedik oltás.

Koronavírus: nagyot nőtt az áldozatok és az új fertőzöttek száma is

Alacsony, de folyamatosan nő a járvány minden fontos mutatója.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?