Itthon hvg.hu 2022. január. 20. 09:04

Koronavírus: 15 526 új fertőzött, 71 elhunyt

Egyetlen nap alatt a járvány kezdete óta sosem regisztráltak ennyi új fertőzöttet.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Csütörtökre 15 526 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust Magyarországon. Ez megint új rekord, a járvány kezdete óta ennél több fertőzöttet csak olyankor jelentettek, amikor több nap adatát közölték együtt.

A járvány áldozatainak száma 71-gyel emelkedett. Mostanáig a hivatalos adatok szerint 40 757-en haltak meg a koronavírus okozta betegség, a Covid–19 szövődményei miatt.

Kórházban 2673 koronavírusos beteget ápolnak, 28-cal többet, mint az előző adatközléskor. Közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen, az ő számuk 6-tal csökkent.

Az aktív fertőzöttek száma egyetlen nap alatt 10 851-gyel emelkedett, 158 424-re, miközben a gyógyultnak nyilvánítottaké 1 186 319-re nőtt (+4604).

Az előző napon 40 505 koronavírustesztet végeztek el – összesen eddig 9 612 654-et –, amelyeknek a 38,33 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor van valós képe a járvány terjedéséről, ha a pozitivitási arány nem haladja meg az 5 százalékot.

A járványügyi tájékoztató honlapon arra is figyelmeztettek, hogy Magyarországon a pandémia ötödik hullám felszálló ágában vagyunk, erősen terjed az omikron vírusvariáns, ez okozza a fertőzések 87 százalékát. Ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos jelentette be szerdán. Jelezték, hogy a megerősítő oltás beadatásával megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Első oltást az előző napon mindössze 2238 ember kapott, így legalább egyszer összesen 6 325 143-an vannak beoltva. A második dózist 3621-en kérték, velük együtt 6 069 677-en kaptak két adag vakcinát. A harmadik adagot 6890 főnek adták be, összesen mostanáig 3 437 335-nek.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.