Itthon hvg.hu 2021. június. 10. 13:25

Orbán: Nagy vitában vagyunk a bankokkal a hitelmoratóriumról

Hidegháborúról, hitelmoratóriumról, az egészségügy és a honvédség átalakításáról, illetve a magyar vakcinagyárról is beszélt a hvg.hu kérdéseire Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfón.

“Ilyet tudunk” – válaszolta a miniszterelnök a Kormányinfón a hvg.hu azt firtató kérdésére, hogy miért a régi típusú oltásgyártó módszerre alapozzák a magyar vakcinagyárat, miért nem a legmodernebbre, aminek fejlesztésében magyar szakember is részt vett. Orbán Viktor szerint, ha hazaköltöznek azok a tudósok, akik modernebbet is tudnak, akkor lesz majd modernebb, de “most ez van”. Megjegyezte: a pécsi egyetem szakemberei osztrák tudósokkal közösen is dolgoznak egy projekten, és régóta folyik a magyar vakcina fejlesztése, amelynek előrehaladtáról a kormány folyamatos tájékoztatást kap. Még a kutatáshoz szükséges “pockok állapotáról is jelentést kapok” – fogalmazott Orbán, aki szerint az a helyzet, hogy

2022 vége előtt a magyar tudóstársadalom nem tud előállítani vakcinát, és akkor is olyat gyártunk, amire képesek vagyunk.

A hvg.hu kérdésére a miniszterelnök beszélt Joe Biden amerikai elnök európai látogatásáról, ezzel összefüggésben Kínát is érintően a magyar külpolitikáról. Azt mondta, Magyarország nemzeti érdeke a külpolitikában, hogy ne alakuljon ki újabb hidegháborús helyzet ezúttal Kína és az Egyesült Államok között. A fontos az, hogy a két nagyhatalom között normális legyen a viszony, olyan, ami Európának is jó, és Magyarországnak is. A jövő heti NATO-csúcson Orbán szerint meghallgatják majd az amerikai elnök terveit, egyébként pedig megjegyezte, hogy Magyarország a várnál gyorsabban teljesíti az USA elvárását, amely szerint a GDP 2 százalékát fordítsa hadászati, fegyverkezési célokra.

Utóbbi témához kapcsolódva kérdésünkre Korom Ferenc vezérezredes, a Honvédség főparancsnokának felmentéséről is beszélt a kormányfő. A volt parancsnokot úgy jellemezte: ”kiváló ember, sokat fogunk még együttműködni”. A szakmai munkájával is elégedett volt, azonban – tette hozzá – a Honvédség életében most “új szakasz következik”.

Kérdésünkre válaszolva Orbán kitért a hitelmoratórium ügyére is. Szerinte a gazdaság újraindításánál a kormánynak nagy vitája van a bankokkal, mert a pénzintézetek azt szeretnék, hogy minél hamarabb és minél több ember lépjen ki a hitelmoratóriumból, a kormány viszont észszerű döntést akar. Válság után senkinek nem lehet az a célja, hogy tönkre menjenek az emberek, “olyan menetrendben kell megegyezni, ami minden szereplőnek, így a bankoknak, a kormánynak és az embereknek is jó” – jelentette ki. Szeptember 30-ig hosszabbították meg a mostani rendszert, addig meg kell állapodni.

Szóba hoztuk az egészségügyet, pontosabban azt, hogy az EU-s helyreállítási tervben mit tervez Magyarország az egészségügy átalakítása területén. A kormányfő jelezte, hogy nem véletlenül mondták azt már 2010-ben, hogy megújítják Magyarországot, már akkor sem reformról beszéltek. “Kerülném a reform szót, annyi ilyet láttam az elmúlt 30 évben, hogy torkig vagyok vele, mert az általában forráskivonást jelent.” A kormánynak arra van terve, hogy megújítsa az egészségügyet, ebbe tartozik a szuperkórház megépítése és a további orvosi béremelés – Orbán szerint mindkettőhöz várnak uniós segítséget. Ezen kívül tervezik műszerezettség javítását, a várótermek, mosdók felújítását is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.