Itthon hvg.hu 2021. május. 04. 12:20

Az operatív törzs úgy válaszolt a WHO kételyeire a Sinopharmról, hogy nem válaszolt

Müller Cecília szerint az állásfoglalást csak az eddig rendelkezésre álló adatok alapján készítették, hivatalos döntés csak a hétvégén lesz.

Mint megírtuk, az Egészségügyi Világszervezet szakértői munkacsoportja vizsgálta meg a kínai oltóanyagról rendelkezésre álló adatokat, ez alapján "alacsony mértékben bizonyosak afelől", hogy a Sinopharm két dózisa hatásos 60 év feletti, idősebb felnőtteknél.

Állásfoglalásukat az eddig rendelkezésre álló adatok alapján készítették, és az is fontos: nem azt állítják, hogy a 60 év felettiek, vagy a társbetegségekben szenvedők esetében hatástalan a kínai vakcina, hanem azt, hogy a hatásosság egyelőre tudományosan nem igazolt.

A WHO szakértői szerint nem bizonyított, hogy a Sinopharm vakcina hatásos 60 év felett

Szakértői munkacsoport vizsgálta meg a kínai oltóanyagról rendelkezésre álló adatokat, ez alapján "alacsony mértékben bizonyosak afelől", hogy a Sinopharm két dózisa hatásos 60 év feletti, idősebb felnőtteknél. Magyarországon éppen ezt a korosztályt oltották a kínai vakcinával, és a magyar kormány azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb.

A WHO véleménye a jelek szerint eljutott az operatív törzshöz is, de Müller Cecília csak annyit mondott, hogy „az a rendelkezésre álló szakirodalmi adatokat foglalta össze”.

Hozzátette: ennek birtokában a hétvégére várják a döntést, hogy a WHO felveszi-e a Sinopharmot a vészhelyzeti alkalmazási listájára. Ha ez megtörténik, akkor ez lesz az első keleti vakcina, melynek használatát nemzetközileg is támogatni fogják – tette hozzá.

Müller ugyanakkor arra nem reagált, hogy a WHO nem talált arra bizonyítékot, hogy 60 év felettiek esetében hatásos lenne.

Az operatív törzstől azt is megkérdeztük, tervezik-e a 60 év fölöttieket más, a kínainál hatásosabb vakcinával átoltani, erre azonban nem adtak érdemi választ. „Bármely vakcina vonatkozásában szükség lehet harmadik adagra, illetve a koronavírus-járvány is úgy változhat, hogy esetleg szezonálissá változik az influenzához hasonlóan. Az is lehetséges kimenetel, hogy évente ismételnünk kell esetleg a védőoltások beadását, erre a mai napon biztonsággal válaszolni még nem lehet” – mondta a tiszti főorvos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.