Domány András
Szerzőnk Domány András

Aki nem tudja igazolni, hogy sportoló vagy felkészítő, azt nem engedik be a sportlétesítményekbe.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

„A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények – a sportrendezvényen való részvétel céljából vagy a sportrendezvényre való felkészülés céljából – a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét betöltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára is látogathatóak” – mondja ki az a csütörtökön közzétett kormányrendelet, amely a 4 milliomodik első oltásadag beadása után lép hatályba.

Maszkot nem kell viselniük, este 11 és reggel 5 között is a felsorolt létesítményekben tartózkodhatnak, de ehhez igazolniuk kell, hogy sportolók vagy felkészítők. Aki ezt nem teszi meg, nem engedhetik be.

A szabályok betartását a rendőrség és a honvédség együtt ellenőrzi. Ha valahol az előírt igazolás nélkül engednek be embereket, a hatóság 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki – fellebbezés nincs –, és a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. Ez akár ugyanazon a napon, több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is megtörténhet. Csak az az intézményvezető mentesül a büntetés alól, aki „a jogsértő személyt felszólította távozásra, és azt követően, hogy a jogsértő személy a távozásra történő felszólításnak nem tett eleget, a rendőrséget értesítette”.

A rendelet a veszélyhelyzet idején érvényes, hatályba lépését vagyis az oltás első adagjának 4 milliónál több ember számára történt beadását a belügyminiszter állapítja meg.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?