Itthon hvg.hu 2021. április. 16. 12:19

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller Cecília szerint még egy hétig lehetnek a mostanihoz hasonlóan magas járványszámok.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A harmadik hullám tetején állunk, magas számokat látunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A magas adatok ellenére "törékeny csökkenést” is érzékelni, a szennyvízből kinyerhető információkban ez viszont még nem mutatkozott meg. Mindez szerinte azt jelzi, hogy még körülbelül egy hétig lehet hasonló járványügyi adatokat látni, mint amilyeneket most.

Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk.

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni - indítja Kemenesi Gábor víruskutató a Portfolio.hu-n megjelent cikkét, amelyben középtávú előrejelzést ad a járvány alakulásáról.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a magyar reprodukciós ráta kicsivel 1 alá csökkent. Ez az adat azt jelzi, hogy egy fertőzött hány embert képes megbetegíteni. Ez a mutató most Magyarországon 0,98-on áll. A tiszti főorvos szerint ebből a fertőzöttek számának csökkenésére lehet következtetni.

Müller közölte, az oltási program szépen halad, már több mint 3,1 millióan, a lakosság 32 százaléka megkapta az első oltását. Az unióban ez az arány 17 százalék körüli. A 32 százaléknak köszönhető szerinte az is, hogy új intézkedéseket, enyhítéseket tudnak bejelenteni.

Az egyéni védelem ugyanakkor a továbbiakban is fontos, azt kérte, aki csak teheti, regisztráljon az oltásra.

Elhangzott, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket (így a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is), és hogy a kórokozó különbözői mutációi nagyon ragályossá teszik a koronavírust. Egyes esetekben pedig gyorsan romolhat a fertőzött állapota.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy hétfőn megkezdődik az óvodások és az alsó tagozatos iskolások jelenléti oktatása, amit szerinte sok szülő és a gyermekek is várnak. Azt is mondta, hogy a szabályok enyhítése nagy óvatossággal és lassan történik. Hozzátette, hogy a gyerekek tiszta, fertőtlenített intézménybe térhetnek vissza.

Müller Cecília szerint egyelőre nincs egzakt válasz arra vonatkozóan, hogy egy harmadik oltásra is szükség lesz-e. A tiszti főorvos ezzel a Pfizer-vezérigazgató csütörtöki szavaira reagált, aki azt mondta: nagy valószínűséggel fel majd kell venni egy harmadik dózist is. Müller ugyanakkor hozzátette: sokan vélekednek úgy, hogy a koronavírus szezonális lesz,

ezért lehetséges, hogy ellene is évente kell majd oltást kérni, ahogy az influenza esetében is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról