Itthon hvg.hu 2021. április. 13. 08:46

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

Az operatív törzs kiadta a legfrissebb adatokat.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az operatív törzs kedd reggeli tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 2837 új fertőzöttet találtak (2240-el kevesebbet, mint egy nappal korábban), ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Ezúttal 272 halálos áldozatról érkezett hír (az előző naphoz képest 19-cel kevesebb), így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett.

A tájékoztatás szerint jelenleg 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (78-cal többet, mint hétfőn), közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen (vagyis 40-nel kevesebben). A gyógyultak száma 431 124, az aktív fertőzötteké 272 974.

Ami a teszteket illeti: az eltelt napon 15 467 mintavétel történt. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek 18,3 százaléka lett pozitív.

Az operatív törzs szerint a beoltottak száma mostanra 2 969 647 főre emelkedett (ez a hétfői közléshez viszonyítva 69 264 több beoltottat jelent), és 1 250 582-en vannak azok, akik már a második oltásukat is megkapták (ez utóbbi 33 324-gyel emelkedett). Mint írják, ezzel “a magyar lakosság 30%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal”.

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos – figyelmeztetnek a járványügyi oldalon.

Az operatív törzs közlése szerint kedden Pfizer, AstraZeneca, illetve Szputynik típusú oltóanyagok érkeznek az országba, és megérkezik a Janssen első szállítmánya is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.