Itthon hvg.hu 2021. április. 12. 12:31

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Több helyre is ki kellett vonulniuk a rendőröknek az elmúlt napokban, mert az emberek nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Egy fővárosi helyszínen 22-en voltak egy kerti partin, Zalaegerszegen 25-en diszkóztak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az operatív törzs. A hétfői beszámoló szerint a rendőröknek sok dolguk akadt a mögöttünk hagyott napokban. Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartott ellenőrzés során nyitva tartó vendéglátó üzletet találtak, ahol az üzemeltetőn és az alkalmazotton kívül „további személyek” voltak jelen, akik ittak is. Zalaegerszegen pedig egy 25 fős diszkóra csaptak le. A rendőrök mindkét helyet 6-6 hónapra bezáratták, és közigazgatási hatósági eljárást indítottak – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

A fővárosban is intézkedni kellett. Szombat éjjel a XVI. kerületben egy kertes házat ellenőriztek lakossági bejelentés nyomán. A helyszínen kiderült, hogy a ház 50 éves lakója 22 embert látott vendégül. A rendőrök az I. kerületben is intézkedtek aznap, ott egy lakásban 12-en szórakoztak. A rendőrök mindkét esetben eljárást indítottak a buli szervezői, résztvevői ellen.

Péntek éjjel pedig a VII. kerületben, egy pincehelyiséghez kellett kivonulni, ahol egy 14 fős zenekar tartott próbát. Ellenük is a védelmi intézkedések megszegése miatt indult eljárás.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte tájékoztatóját, hogy már több mint 2,9 millió magyar megkapta az első védőoltást, további 1,2 millió pedig a másodikat is. Ezzel szerinte Európában kiemelkedő teljesítményt tud felmutatni az ország, „hiszen a lakosság 29 százaléka oltottnak tekinthető”.

Müller ismertette, hogy kedden is érkeznek vakcinák: az egydózisú Janssen-féléből több mint 28 ezer adag. A tiszti főorvos szerint ezeket elsősorban a honvédségi oltóbuszokon szándékoznak beadni.

A számok alapján Müller Cecília szerint elmondható, hogy a járvány harmadik hulláma mára tetőzött, „sajnos, magas szinten”. Mint mondta, mindenütt, egész Európában a brit mutáns okozza a megbetegedéseket, és a terjedési sebessége is nagy. Ezért azt kérte, tartsuk be szabályokat, ne veszélyeztessük egymást.

A tiszti főorvos szóba hozta, hogy a kínai Sinopharmnál alkalmazott protokollon csak akkor fognak változtatni, ha a gyártó vagy a hivatalos egészségügyi hatóság is úgy tartja, hogy érdemes megtenni. Müller ezzel arra a hétvégi hírre reagált, amely szerint a kínai oltóanyagok hatékonysága kisebb.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.