Itthon hvg.hu 2021. április. 12. 10:15

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Közel hétezerrel több nyolcadik osztályos diák van idén, mint a 2019/2020-as tanévben.

A szokásosnál jóval magasabb volt a túljelentkezés idén a magyar gimnáziumokba, még az olyan intézményekbe is tíz-hússzor többen jelentkeztek, amelyekben korábban nem lehetett ilyet tapasztalni  írja az Eduline.

A HVG oktatási szakportálja szerint ennek egyik oka az volt, hogy a nyolcadikosok száma magasabb, mint tavaly. Az Oktatási Hivatal adatai szerint míg a 2019/2020-as tanévben 84 167, addig idén 91 563 nyolcadikos diákjuk van az általános iskoláknak.

A nagyobb mértékű túljelentkezést viszont inkább az okozhatta, hogy a diákok egyszerre több tanulmányi területet jelöltek meg idén. Ezt az Oktatási Hivatal adatai szerint míg 2019-ben egy felvételiző átlagosan 5,66-ot, addig 2021-ben 6,17-et jelölt meg.

További részletek az Eduline cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.