Itthon hvg.hu 2021. április. 08. 20:42

Ötödével több magyar választja a magánműtőket

Az Emmi szerint csak a járványhelyzet végeztével pótolják az elmaradt műtéteket az állami ellátásban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kisebb megszakításokkal több mint egy éve nem végeznek halasztható operációt az állami kórházakban a koronavírus-járvány miatt, csak a sürgős beavatkozásokat végzik el.

Az RTL Klub Hradója arról számolt be, hogy a fennálló helyzet miatt ötödével több beteg jelentkezik műtétre a magánegészségügyben.

Már nem csak a felső tízezernek szól a fizetős egészségügy

Az elhúzódó járvány átrajzolja a magánegészségügy szolgáltatásait és a betegek igényeit. A magánkórházaknak egyes területeken több páciens jut a most részlegesen leállt állami ellátás miatt, de idei profitrátájuk így is csökken a korábbiakhoz képest.

A csatorna által megkérdezett szakértő azt mondja, egy epehólyagműtét néhány százezer forintba, egy protézis beültetés pedig egy-két millióba kerülhet.

Lantos Gabriella úgy véli, hogy az állami operációra várók többsége hónapok óta fájdalommal él és vár a műtétekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte a csatornával, hogy várhatóan a vírus utáni időszakban pótolják a műtéteket az állami kórházakban.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról