Itthon hvg.hu 2021. április. 06. 17:17

Orbán: Megvan a 2,5 millió beoltott, szerdától nyithatnak az üzletek

A miniszterelnök szerint fontos mérföldkőhöz érkeztünk.

Elérte a 2,5 milliót a beoltott magyarok száma, így szerdától nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök legújabb Facebook-videójában. A kormányfő március közepén beszélt először róla, hogy "2,5 millió beoltott felet lehet elgondolkodni a nyitáson". Ez a szám mostanra összejött.

Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát"

– mondta keddi videójában a miniszterelnök, aki szerint a vírus háborút indított ellenünk, az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver pedig a vakcina.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy "járványügyi intézkedések lesznek", ezeket kérte, a lakosság tartsa be. Az intézkedéseket külön nem részletezte Orbán, de ezekről már korábban is szó volt:

  • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul,
  • az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva, négyzetméter-alapú szabályok mentén: átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben,
  • kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Így vásárolhatunk szerdától a boltokban, piacokon, plázákban, áruházakban

Újra kinyithat minden bolt szerdától, ám korlátozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az üzlethelyiségben. Ez a most hatályba lépő szabályozás lényege, megnéztük, mire érdemes figyelni.

Az intézkedéseket a 144/2021-es kormányrendelet tartalmazza, amely értelmében a vendéglátóhelyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása miatt mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák pedig továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A korábbi tájékoztatás alapján az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra, a pedagógusok oltását követően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.