Itthon hvg.hu 2021. április. 06. 15:24

Október végéig a Spirit FM szólhat a Klubrádió frekvenciáján

A Spirit FM szolgáltatója korábban megpályázta a frekvenciát, de kizárták a folyamatból.

Ideiglenes jellegű kereskedelmi szerződés megkötéséről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciájára vonatkozóan – derül ki a szervezet közleményéből. A döntés értelmében a szolgáltató május 3. és október 29. között a Spirit FM néven hallható szolgáltatását sugározza majd korábban a Klubrádió által használt fekvencián, a 87,6 MHz közösségi használatáról pedig lemondott.

A Közösségi Rádiózásért Egyesület maga is indult a 92,9 MHz-re kiírt pályázaton, amelyről azonban kizárták. A Media1 emlékeztet: a Klubrádió adásának lekapcsolása miatt a frekvencia üres maradt, a vezetői úgy határoztak, hogy ideiglenes használatra vonatkozó kérelmet nyújtanak be.

A Médiatanács március közepén döntött arról, hogy gazdasági és műsortervi problémákra hivatkozva érvénytelennek nyilvánítja az egyetlen versenyben maradt induló – a jelenleg csak az interneten hallgatható – Klubrádió pályázatát a frekvenciára. Ezt követően a rádió jelezte, hogy a testület határozatát valamennyi szóba jöhető magyar és nemzetközi bírósági fórum előtt támadni fogja.

A közleményből az is kiderült, hogy a Médiatanács megállapította: a Budapest 89,5 MHz körzeti rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat nyertese az egyedül pályázó Radio Plus Kft. A Media1 azt írta, ez a Mészáros Lőrinchez közeli cég üzemelteti a Rádió 1-et, a frekvenciát pedig korábban a Music FM használta.

A szolgáltatók kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy április 1-jétől a VLNC FM Rádió Kft. Székesfehérvár 101,8 MHz-en működő jogosultsága, valamint a Best Rádió Kft. Eger 100,7 MHz-en, Zalaegerszeg 88,9 MHz-en és Szolnok 102,4 MHz-en működő jogosultságai is hálózatba kapcsolódjanak a budapesti Best FM-mel. Ettől a naptól egyúttal a szolnoki szolgáltatás Amadeus Rádió helyett 102,4 Best FM néven sugározza műsorait.

Véglegesítette a testület a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű pályázati felhívásait, valamint elfogadta a szintén közösségi Szekszárd 102,5 MHz, a Komló 91,4 MHz és a kereskedelmi jellegű Pápa 95,7 MHz-re vonatkozó tervezeteket.

Kevesebb lett a termékmegjelenítés, még mindig kevés a nő

Az NMHH elemezte az országos kereskedelmi televíziók 2020 második félévében sugárzott, saját gyártású műsorait is, és megállapította, hogy 13 százalékkal csökkent a termékmegjelenítések száma 2019 azonos időszakához képest. A hat hónap alatt 2427-féle márkát hirdettek, összesen 17 675 ilyen típusú hirdetés szerepelt az RTL Klubon és a TV2-n, 13 százalékkal kevesebb a 2019 azonos időszakában regisztrálthoz képest (20 412).

Ennek legfőbb oka az elemzés szerint koronavírus-járvány következtében kialakult műsorstruktúra-változás lehet: a saját készítésű műsorszámok forgatása nehézkessé vált, a gazdasági változások miatt kevesebb lett a hirdető.

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy a nők még mindig alulreprezentáltak a televíziós hírműsorokban. Emlékeztettek arra, hogy a médiatanács elfogadta a hírműsorok társadalmi sokszínűségét – az egyes társadalmi, gazdasági és etnikai csoportok reprezentációját – vizsgáló legfrissebb, 2020-ra vonatkozó hatósági tanulmányt is. Az elemzett kategóriákon belül az elmúlt évekhez hasonlóan a gazdasági élet szereplői közül a szolgáltatási szféra képviselői jelentek meg leggyakrabban, 76,5 százalékban. A nemek megjelenési arányai átlagosan mintegy háromnegyedes többséget mutattak a férfiak javára: a nők legtöbbször (29,4 százalék) a kereskedelmi hírműsorokban kaptak nyilvánosságot. A vizsgálat a következő közszolgálati és kereskedelmi hírműsorokat dolgozta fel: M1 esti Híradó; Duna TV Híradó; Kossuth rádió 180 perc, Déli Krónika, Esti Krónika, TV2 Tények, RTL Klub Híradó, Magyar ATV Híradó, Hír TV Híradó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.